Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21
  1. #1

    Default vista software licencing service will not start

    First it started with control panel not opening so I looked around on the net and found it was probably because sl ui service was not running, so tried to start that up and could not because dependencies were not running. So went through that list, and found software licencing not running.
    when i try to start it it gives me
    "windows could not start the software licencing service on local computer.
    error 2: the system cannot find the file specified"

    Now, slsvc.exe is sitting exactly where it is meant to in windows/system32/ which is where the service says the executable is. Even if i try manually start it up by double clicking or running it in a elevated command prompt it just sits there blank for about 20 seconds then the window closes, or it goes back to waiting for command.

    Any idea on how to fix the service? I have had a bit of a look around but there's not much useful information on it.

    Tried startup repair and doing the sfc/scannow. both passed fine. I do not have system restore running, so I'm starting to think a reinstall is in order.
    http://forums.toyspeed.org.nz

  2. #2
    Soaring like an Eagle gary67's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    In a field in Hanmer
    Posts
    14,527

    Default Re: vista software licencing service will not start

    Could be some sort of nasty do a hijack this scan and paste the results back here for someone to look at

  3. #3
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: vista software licencing service will not start

    Looks like SP1 may fix it, is this installed?

  4. #4

    Default Re: vista software licencing service will not start

    Quote Originally Posted by Speedy Gonzales View Post
    Looks like SP1 may fix it, is this installed?
    Yea, have had it installed since start of last month

    hijackthis log
    Code:
    Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
    Scan saved at 3:54:06 p.m., on 2/08/2008
    Platform: Windows Vista SP1 (WinNT 6.00.1905)
    MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6001.18000)
    Boot mode: Normal
    
    Running processes:
    C:\Program Files (x86)\DAEMON\daemon.exe
    C:\Program Files (x86)\Razer\Diamondback\razerhid.exe
    C:\Program Files (x86)\Razer\Diamondback\razertra.exe
    C:\Program Files (x86)\Razer\Diamondback\razerofa.exe
    C:\Program Files\Logitech\SetPoint\x86\SetPoint32.exe
    C:\Program Files (x86)\Common Files\Realtime Soft\RTSHookInterop\x32\RTSHookInterop.exe
    C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe
    C:\Program Files (x86)\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe
    C:\Program Files (x86)\HijackThis\HijackThis.exe
    
    R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
    R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = 
    R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch = 
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = 
    F2 - REG:system.ini: UserInit=userinit.exe
    O1 - Hosts: ::1 localhost
    O2 - BHO: (no name) - {7E853D72-626A-48EC-A868-BA8D5E23E045} - (no file)
    O4 - HKLM\..\Run: [Diamondback] "C:\Program Files (x86)\Razer\Diamondback\razerhid.exe"
    O4 - HKCU\..\Run: [DAEMON Tools Lite] "C:\Program Files (x86)\DAEMON\daemon.exe" -autorun
    O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User 'LOCAL SERVICE')
    O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [WindowsWelcomeCenter] rundll32.exe oobefldr.dll,ShowWelcomeCenter (User 'LOCAL SERVICE')
    O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User 'NETWORK SERVICE')
    O4 - Global Startup: Logitech SetPoint.lnk = C:\Program Files\Logitech\SetPoint\SetPoint.exe
    O4 - Global Startup: UltraMon.lnk = ?
    O8 - Extra context menu item: E&xport to Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~2\MICROS~1\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~2\MICROS~1\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
    O13 - Gopher Prefix: 
    O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\Alg.exe,-112 (ALG) - Unknown owner - C:\Windows\System32\alg.exe (file missing)
    O23 - Service: Eset HTTP Server (EhttpSrv) - ESET - C:\Program Files\ESET NOD32 Antivirus\EHttpSrv.exe
    O23 - Service: Eset Service (ekrn) - ESET - C:\Program Files\ESET NOD32 Antivirus\x86\ekrn.exe
    O23 - Service: @keyiso.dll,-100 (KeyIso) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: Logitech Bluetooth Service (LBTServ) - Logitech, Inc. - C:\Program Files\Common Files\Logishrd\Bluetooth\LBTServ.exe
    O23 - Service: @comres.dll,-2797 (MSDTC) - Unknown owner - C:\Windows\System32\msdtc.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%\System32\netlogon.dll,-102 (Netlogon) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (nvsvc) - Unknown owner - C:\Windows\system32\nvvsvc.exe (file missing)
    O23 - Service: PnkBstrA - Unknown owner - C:\Windows\system32\PnkBstrA.exe
    O23 - Service: @%systemroot%\system32\psbase.dll,-300 (ProtectedStorage) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: @%systemroot%\system32\Locator.exe,-2 (RpcLocator) - Unknown owner - C:\Windows\system32\locator.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\samsrv.dll,-1 (SamSs) - Unknown owner - C:\Windows\system32\lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\SLsvc.exe,-101 (slsvc) - Unknown owner - C:\Windows\system32\SLsvc.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\snmptrap.exe,-3 (SNMPTRAP) - Unknown owner - C:\Windows\System32\snmptrap.exe (file missing)
    O23 - Service: @%systemroot%\system32\spoolsv.exe,-1 (Spooler) - Unknown owner - C:\Windows\System32\spoolsv.exe (file missing)
    O23 - Service: StarWind AE Service (StarWindServiceAE) - Rocket Division Software - C:\Program Files (x86)\Alcohol 120\StarWind\StarWindServiceAE.exe
    O23 - Service: Steam Client Service - Valve Corporation - C:\Program Files (x86)\Common Files\Steam\SteamService.exe
    O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\ui0detect.exe,-101 (UI0Detect) - Unknown owner - C:\Windows\system32\UI0Detect.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%\system32\vds.exe,-100 (vds) - Unknown owner - C:\Windows\System32\vds.exe (file missing)
    O23 - Service: Volume Shadow Copy (VSS) - Unknown owner - C:\Windows\system32\vssvc.exe (file missing)
    O23 - Service: @%systemroot%\system32\wbengine.exe,-104 (wbengine) - Unknown owner - C:\Windows\system32\wbengine.exe (file missing)
    O23 - Service: @%Systemroot%\system32\wbem\wmiapsrv.exe,-110 (wmiApSrv) - Unknown owner - C:\Windows\system32\wbem\WmiApSrv.exe (file missing)
    
    --
    End of file - 5369 bytes
    edit: looking there is brings up slsvc.exe is missing again... even though if i navigate there it is there.
    Last edited by dirtbag; 02-08-2008 at 04:39 PM. Reason: added last line
    http://forums.toyspeed.org.nz

  5. #5
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: vista software licencing service will not start

    Tick these then tick fix checked

    Close browsers

    F2 - REG:system.ini: UserInit=userinit.exe

    O2 - BHO: (no name) - {7E853D72-626A-48EC-A868-BA8D5E23E045} - (no file)

    O4 - Global Startup: UltraMon.lnk = ?

    O13 - Gopher Prefix:

    Are you using Vista 64 bit??

    If you are, those missing entries may mean hijackthis doesnt fully support 64 bit. According to some sites. Dont worry about it
    Last edited by Speedy Gonzales; 02-08-2008 at 04:50 PM.

  6. #6
    Computer Technician wainuitech's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Wellington
    Posts
    27,124

    Default Re: vista software licencing service will not start

    This may or may not fix the problem - bit of back ground history first- I have a couple of customers who have problems with Vista's control panel not opening, and other services not working, the printers wont print.

    copy the below text exactly as written to notepad ( I'll put it in blue) then save it as Tempfix.bat double click it, press y, then enter and that will restart the services as mentioned above.


    @net stop "Software Licensing"
    @net start "Software Licensing"


    If the above .bat fixes the problem, a work around is to click start, open All Programs, scroll down till you locate the Startup folder, right click it - open, copy the tempfix.bat file into that folder, it will run each time windows starts.
    Update / Upgrades = Replace old bugs with new ones.

  7. #7

    Default Re: vista software licencing service will not start

    speedy: yes, using 64bit business.
    wainuitech: using that batch file, control panel now opens and stays open but is empty and has a small red x at the end of the address bar where the refresh button usually is, pressing it closes the window
    http://forums.toyspeed.org.nz

  8. #8
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: vista software licencing service will not start

    Did you reboot after ticking those entries in the log?

  9. #9
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: vista software licencing service will not start

    Ah, looks like the prob youre seeing (the blank control panel) can happen if youre using a Nvidia videocard.

    Here's a few sites, with the same prob as yours

    Here

    And here

    Try this from the 2nd link (If youre using Nvidia drivers)


    Here is a workaround:

    1) Launch services.msc from a run command
    2) Find the SLUNotify service & stop it
    3) Find the Software Licensing service & stop it (it may say that ReadyBoost needs that service to run; stop it anyway)
    4) Restart both services, starting with Software Licensing

  10. #10

    Default Re: vista software licencing service will not start

    Quote Originally Posted by Speedy Gonzales View Post
    Did you reboot after ticking those entries in the log?
    Yeap, certainly did. no change thus far apart from control panel shows the red cross. still quits itself after about 20 seconds though.
    http://forums.toyspeed.org.nz

Similar Threads

  1. Readyboost service wont start
    By Brettp in forum PressF1
    Replies: 14
    Last Post: 14-01-2009, 08:58 PM
  2. Vista - Service Pack 1!
    By Nyuuji in forum PressF1
    Replies: 12
    Last Post: 25-01-2007, 12:46 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 31-07-2003, 12:56 PM
  4. Obsolete Software and licencing
    By vkiwi in forum PressF1
    Replies: 6
    Last Post: 06-05-2003, 06:06 PM
  5. Windows XP Lan Manager Service wont start
    By Da E man in forum PressF1
    Replies: 1
    Last Post: 10-03-2003, 07:01 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •