Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: USB Problem

  1. #1
    Senior Member Driftwood's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central Otago
    Posts
    2,967

    Default USB Problem

    Have just installed XP Home on an old PC
    GA-5AMMC Motherboard.
    Goes good except for the USB ports
    Latest drivers I could find are 2001.
    USB is enabled in Bios.
    Device manager shows "Open Host Controller" & "USB Root Hub" under USB Controllers.
    They were working in win98 when I started.
    OS is activated & now fully updated.
    Any ideas?

  2. #2
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: USB Problem

    Is SP1, 2 or 3 installed?? Are the mobo drivers installed?

    You need both

    So its only USB 1.1?? Doesnt sound like it has USB 2 on it

    After you install the above reboot, delete whats under USB controllers in device manager then reboot again

  3. #3
    Senior Member Driftwood's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central Otago
    Posts
    2,967

    Default Re: USB Problem

    Thanks speedy.
    As I said, have installed 2001 chipset drivers.
    Installed SP1 now updated to SP3.
    Have already done the other.
    Thats why I'm headscratching.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: USB Problem

    WHAT are you plugging in that isnt working?

  5. #5
    Senior Member Driftwood's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central Otago
    Posts
    2,967

    Default Re: USB Problem

    2 different usb memory sticks & a digital camera.

  6. #6
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: USB Problem

    And you did install the drivers for the cam as well?

    Has it got a card reader, or are you plugging the sticks into the cam?

  7. #7
    Senior Member Driftwood's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central Otago
    Posts
    2,967

    Default Re: USB Problem

    No not cards, usb "thumb drive"
    No software installed for the devices, but its not event detecting them.
    It's still got the old Bios, I can't find a later one, I think thats the problem.

  8. #8
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: USB Problem

    Hmm could be that its only USB 1.1 onboard I think.

    Maybe the ports arent fast enough for the USB flash drives?

    But then you said they worked on 98 (was it 98 SE)? I dont think 98 supports USB 2, if these flash drives are USB 2.

    I think I found the Gigabyte site for the mobo, there was only 1 BIOS there

    Look in event viewer. See if its saying anything here

  9. #9
    Senior Member Driftwood's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central Otago
    Posts
    2,967

    Default Re: USB Problem

    Yes it will be only USB 1.1 but it should still detect a flash drive.
    I use them on other systems with USB 1.1.
    When I uninstall the host controller & reboot with the flash drive connected, the system briefly detects it & shows an icon in the task bar as it is reinstalling the host controller.
    Then it disapears without going any further.

  10. #10
    Member beama's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    where eye patches are worn with pride
    Posts
    1,726

    Default Re: USB Problem

    long shot
    with the usb device plugged in have you check disk manager right click my computer choose manage etc
    Trust me. I know what I'm doing.Sledge Hammer

    Linux the only way to get rid of the windows boot sector virus ( Geoff Palmer , Jun 28, 2004 Tips & Help : Tux Love, PCWorld NZ)

    Parkinsons NZ


Similar Threads

  1. Treaty of Waitangi Problem ... it's a British Problem !
    By KiwiTT_NZ in forum PC World Chat
    Replies: 7
    Last Post: 06-07-2006, 01:59 AM
  2. Nero INCD problem? Or WINDVD Recorder problem?
    By stevesumner in forum PressF1
    Replies: 11
    Last Post: 09-02-2006, 01:14 PM
  3. wordXP problem, voice card problem - related?
    By Erin Wilson in forum PressF1
    Replies: 8
    Last Post: 29-06-2002, 10:46 AM
  4. Replies: 4
    Last Post: 02-05-2002, 04:44 PM
  5. Replies: 2
    Last Post: 05-06-2001, 09:47 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •