Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20
  1. #1
    Senior Member GameJunkie's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    64 Bitville
    Posts
    5,182

    Exclamation New PC wont boot/post

    So i built my new PC, and today i planned to reinstall windows, but it wont boot





    My system spec



    Case: Air 540

    mobo: Asus Z97-A

    CPU: 4690K

    Ram: 2x4GB Adata XPG 2400MHz

    CPU cooler: Corsair H100

    PSU: Antec HCP 1000w platinum PSU

    HDD: reusing a WD 1TB Black

    2nd HDD(to install later) WD 2TB Green

    Thermaltake Commandar F5 fan controller

    TP-Link WN751ND PCI wifi card

    GPU: Asus GTX 970 Strix 4GB

    2x Samsung 24 inch monitors, one connected via HDMI, the other via a DVI-VGA connector.



    Bios version: no idea



    I have reseated the 24 pin, the 8 pin CPU power, and the 8 pin GPU cables before posting here.



    The ram has been reseated in the reccommended slots according to the manual



    All 5 fans (3x 140mm case fans, and two 120mm fans on the H100) are attached to the Thermaltake fan controller.



    The H100 pump is connected to a molex PSU connector and the 3 pin pump connector is plugged into the CPU fan header.

    A white led is light up on the GPU, the yellow led below turns on when the switch is moved to the up position, otherwise off when in the down position. There is a yellow led illuminated above the pwr led/pwr sw button.


    The switch on the back of the PSU is set to I



    When i pressed the power button on the front of the case, the two fans on the GPU briefly spin up and the mobo makes a short beeping sound.

    Additionally the blue leds for each fan control switch briefly light up as well as the red power led just above it.



    The 1TB WD Black has an existing install of windows 7 home premium that was attached to a system running a FX-6300 and a Gigabyte 78LMT-S2P, and so I am trying to reinstall windows on the drive from a bootable windows 7 usb.



    Is this the problem due to the old installation on the drive?? do i have to format it before hand??



    I think this is all the information i can think of



    Thanks in advance
    Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.


    JOIN THE FREE FORUMS!!!!!!

  2. #2
    Computer Technician wainuitech's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Wellington
    Posts
    28,043

    Default Re: New PC wont boot/post

    the mobo makes a short beeping sound
    Is that one single beep, or a series of beeps?

    First thing I'd do is try to find out the BIOS version. According to the ASUS site the board needs version # 1008 for that CPU.

    If that's OK, the Existing HDD wont be a problem / Stopping it, especially if its not even getting to the BIOS screen.

  3. #3
    Senior Member 1101's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    7,037

    Default Re: New PC wont boot/post

    Thats alot of words, but still dont know what the symptoms are :-)

    Does it POST, ie does the Asus splash screen come up
    or is the only issue that win wont run ?? Or are the HD's not accessible ?
    Can you get into the bios, is anything on the displays, can you boot off a CD ?

    Sometimes, if you move a HD from 1 PC to another Win may or may not load (did the old PC have RAID ?)
    Paragon have a bootable CD to fix that though, it works realty well. Paragon Advanced Recover/adaptive restore .

    If you cant get anything on the display, then go back to basics. Rip out EVERYTHING you dont need,cables,water cooling, cards, USB, fans, extra RAM.... just have the bare minimum connected to the mb.

    One single short beep is normal.
    Last edited by 1101; 01-12-2014 at 11:48 AM.

  4. #4
    Senior Member GameJunkie's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    64 Bitville
    Posts
    5,182

    Default Re: New PC wont boot/post

    Quote Originally Posted by wainuitech View Post
    Is that one single beep, or a series of beeps?

    First thing I'd do is try to find out the BIOS version. According to the ASUS site the board needs version # 1008 for that CPU.

    If that's OK, the Existing HDD wont be a problem / Stopping it, especially if its not even getting to the BIOS screen.
    It's just a single beep

    How can i find the bios version??
    Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.


    JOIN THE FREE FORUMS!!!!!!

  5. #5
    Senior Member GameJunkie's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    64 Bitville
    Posts
    5,182

    Default Re: New PC wont boot/post

    Quote Originally Posted by wainuitech View Post
    Is that one single beep, or a series of beeps?

    First thing I'd do is try to find out the BIOS version. According to the ASUS site the board needs version # 1008 for that CPU.

    If that's OK, the Existing HDD wont be a problem / Stopping it, especially if its not even getting to the BIOS screen.

    Well the motherboard revision number is 1.03, so it could be the bios out of of date
    Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.


    JOIN THE FREE FORUMS!!!!!!

  6. #6
    Senior Member GameJunkie's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    64 Bitville
    Posts
    5,182

    Default Re: New PC wont boot/post

    with some further looking, i think my bios version is 0902, so if thats the case, then i need to update the bios somehow to version 2012 , which is the latest

    so how do i do that now???
    Last edited by GameJunkie; 01-12-2014 at 12:58 PM. Reason: more info
    Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.


    JOIN THE FREE FORUMS!!!!!!

  7. #7
    Senior Member pctek's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    In the Wild West
    Posts
    24,212

    Default Re: New PC wont boot/post

    Before messing with the BIOS - does it boot at all or it just stops and you have a blank screen? Or can you get into the BIOS?
    Or anywhere?

    Is the CPU cooler connected correctly? If the MB thinks the CPU is overheating it will shut off, check the BIOS I think first - if you can see it, if you can't well....
    wipe your paws.

  8. #8
    amateur expert dugimodo's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    8,035

    Default Re: New PC wont boot/post

    It might also do that if the motherboard is not detecting a CPU fan speed from the pump and some boards even do it if no case fan is detected.
    Ryzen 2700X, 16Gb DDR4RAM, 512GB M.2 NVME SSD, MSI GTX1070

  9. #9
    Senior Member GameJunkie's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    64 Bitville
    Posts
    5,182

    Default Re: New PC wont boot/post

    Quote Originally Posted by pctek View Post
    Before messing with the BIOS - does it boot at all or it just stops and you have a blank screen? Or can you get into the BIOS?
    Or anywhere?

    Is the CPU cooler connected correctly? If the MB thinks the CPU is overheating it will shut off, check the BIOS I think first - if you can see it, if you can't well....
    The H100 is on there correctly(i assume), its screwed down evenly on the four screws, and it does have thermal paste on it

    edit found this
    http://www.tomshardware.com/answers/...z97-4690k.html
    Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you.


    JOIN THE FREE FORUMS!!!!!!

  10. #10
    Unknown Device wratterus's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Top of the South
    Posts
    12,338

    Default Re: New PC wont boot/post

    I know this is unrelated....but why on earth is there no SSD in that otherwise excellently spec'd build?

    I would pull the graphics card and try another power supply for a start.
    Last edited by wratterus; 01-12-2014 at 03:25 PM.
    Microsoft: "You've got questions. We've got dancing paperclips."

Similar Threads

  1. It Just Wont Post I Give Up
    By Norseguy in forum PressF1
    Replies: 10
    Last Post: 19-08-2011, 01:42 PM
  2. 'POST beep' wont stop - no boot
    By Erger in forum PressF1
    Replies: 21
    Last Post: 27-05-2006, 10:05 AM
  3. PC wont POST
    By stephen in forum PressF1
    Replies: 19
    Last Post: 09-02-2006, 03:35 PM
  4. :-( New PC wont POST :-(
    By Chilling_Silence in forum PressF1
    Replies: 17
    Last Post: 25-03-2004, 10:32 PM
  5. Pc Wont Post
    By Pete O\'Neil in forum PressF1
    Replies: 8
    Last Post: 21-11-2002, 10:50 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •