Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    109

    Default usb overcurrent error message on plasma tv

    hey guys,
    dont know if this is within ur realm but here goes,
    we have a panasonic viera tv ( plasma) when i plug in my 1st portable drive it works perfectly.... however when i plug in my other portable drive i get a USB overcurrent error message.
    it goes on to say remove the USB device and switch tv off at the power mains then restart tv,
    what is overcurrent? can i fix it?
    the second portable drive is a WD passport 500GB... usb3 but compatible with usb2
    the first drive is WD 750 GB usb 3 but compatible with usb2 as well
    any ideas please?

  2. #2
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    Are you connecting power to the external usb devices?? What else is plugged in at the same time?? If there's more than 1 USB port on the TV?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    109

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    neither have ac power connection.... just connected thru the usb port on tv.... only 1 usb port on tv

  4. #4
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    I think thats what that error means. A USB port can only support up to 500 mA. If whatever device you plug into a USB port uses more (if it doesnt have power connected to it), it cant handle it. Youre not using a USB hub are you??
    Last edited by Speedy Gonzales; 04-07-2012 at 06:36 PM.

  5. #5
    Generic Member The Error Guy's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Wellington
    Posts
    3,602

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    I find it strange that the passport is reporting too much draw since it's a 2.5" drive would have assumed that the larger 750gb is possible a 5" one drawing too much. Since the devices are not powered the overcurrent warn isn't from external sources which leads me to think there is a physical problem with the 2nd drive.

    Do both drives use the same USB cable? if so swap cables, could be a short somewhere. Also if possible test the HDD on a PC (although i'm assuming it operates normally on PC's)
    The Master Of Deception


    >~~ i7 Sandy Bridge 2630QM 2.0GHz ~~ 4GB RAM ~~ATI 6770M 1Gb~~ 640gb Pri HDD 1tb Secnd~~<

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    109

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    no i'm not using a usb hub,,,, both drives do use the same type cable and have already tried swapping them. they both work perfectly on my pc and laptop

  7. #7
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    Update the firmware for the TV, if you can update it. The update may fix the error

  8. #8
    Generic Member The Error Guy's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Wellington
    Posts
    3,602

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    If the firmware update for the TV doesn't work, try getting firmware for the drive from WD's site, that failing it might be that the device is drawing too much and that's the way it will have to be unfortunately.
    The Master Of Deception


    >~~ i7 Sandy Bridge 2630QM 2.0GHz ~~ 4GB RAM ~~ATI 6770M 1Gb~~ 640gb Pri HDD 1tb Secnd~~<

  9. #9
    IT Contractor
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    2,677

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    It's quite possibly just that the TV isn't necessarily handshaking as USB 2.0-only (maybe it's even a USB 1.1 port, depending on the age of the TV), and some of the newer Passport drives do draw more than 500mA if it's available.
    Windows 7 x64 // i5-3570K // 16GB DDR3-1600 // GTX660Ti 2GB // Samsung 830 120GB SSD // OCZ Agility4 120GB SSD
    Windows 7 x64 // Phenom II 955 // 8GB DDR3-1333 // GTX460 1GB // Corsair Force3 120GB SSD
    Samsung Galaxy S4 GT-I9505

  10. #10
    Senior Member Paul.Cov's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    2,727

    Default Re: usb overcurrent error message on plasma tv

    Just beware, the one and only time I got the overcurrent message the offending USB device literally went up in flames.

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 22-09-2006, 06:34 AM
  2. error message
    By PaPa in forum PressF1
    Replies: 4
    Last Post: 20-09-2003, 12:10 PM
  3. error message
    By jayal in forum PressF1
    Replies: 3
    Last Post: 20-04-2003, 01:04 PM
  4. Replies: 2
    Last Post: 20-11-2001, 05:34 PM
  5. Replies: 0
    Last Post: 20-08-1999, 04:20 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •