Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Posts
    4

    Default realtek high definition audio ..no audio output device

    i have been going around in circle trying to resolve this ..first i could fix it by system restore but now it seems to be constant..the little speaker icon has a cross beside it and says no audio output device ...when i go to sounds it says no audio device installed even after i have just installed..i have tried uninstalling /reinstalling ...updating the drivers..going to device manager i get this message..
    This device cannot start. (Code 10)

    Click 'Check for solutions' to send data about this device to Microsoft and to see if there is a solution available.

    any ideAs ? i have been at it 4 hours now ..could the hardware be faulty

  2. #2
    The Sane of Insanity stratex5's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    On Earth... I Think???
    Posts
    1,050

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    Does it work if you plug in headphones or external speakers? And whats the computer?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Posts
    4

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    no it doesn't work with headphones..acer aspire 5520 running vista thanks

  4. #4
    Computer Technician wainuitech's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Wellington
    Posts
    28,128

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    The error message "This device cannot start. (Code 10)" Means you have corrupted drivers.

    You have to fully uninstall them and reinstall fresh ones.

    Welcome to PF1

    Edited: have a look on the C drive, look for a folder that contains all the original drivers ( exe files), cant remember off hand what its called, ( but it will be there) it could even be a hidden folder.

    Once you find them, then go into the control panel, programs and features, remove the realtek audio drivers, after a reboot go to the folder you found before and try to reinstall them. If its still not working then you may have to remove them more deeper with something like Revo uninstaller, then try again.
    Last edited by wainuitech; 04-05-2012 at 10:08 PM.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Posts
    4

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    thanks ..will try that now

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Posts
    4

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    still not working ...would buying something like this be a cheap fix... Creative Sound Blaster Play! Sound card, External, USB ...cheaper then taking it to a shop...or would that not work too...

  7. #7
    The Sane of Insanity stratex5's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    On Earth... I Think???
    Posts
    1,050

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    Depends what you want. If you like your sound card already then get it fixed or else just get a new one.

  8. #8
    Computer Technician wainuitech's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Wellington
    Posts
    28,128

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    Quote Originally Posted by surfingussr View Post
    still not working ...would buying something like this be a cheap fix... Creative Sound Blaster Play! Sound card, External, USB ...cheaper then taking it to a shop...or would that not work too...
    Expensive way to fix a driver problem. ( and impossible) as long as its really a acer aspire 5520 as it shows as a Laptop, not a desktop, and doing a search for a desktop with those numbers always brings you back to laptops.


    Step 1
    You need to fully uninstall the original drivers as I mentioned with something like revo uninstaller, in advanced mode. Normal uninstall usually wont do it as it leaves to much behind.

    Step 2
    "if" the original drivers are not there or corrupted then download the right ones Try these make sure you select Vista from the Operating system drop down box since you said its a acer aspire 5520 running vista and install, they should work as long as theres no hardware failure
    Last edited by wainuitech; 07-05-2012 at 06:33 PM.

  9. #9
    Computer Technician wainuitech's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Wellington
    Posts
    28,128

    Default Re: realtek high definition audio ..no audio output device

    Slight OOPS to above, didn't see it was an external sound card -- still an expensive way to go to bypass a driver problem though.

Similar Threads

  1. Realtek audio HD manager
    By globe in forum PressF1
    Replies: 3
    Last Post: 17-07-2011, 11:00 PM
  2. New motherboard - avoid Realtek audio?
    By BBCmicro in forum PressF1
    Replies: 14
    Last Post: 13-05-2010, 03:48 PM
  3. Realtek HD audio help
    By acedemonte in forum PressF1
    Replies: 0
    Last Post: 05-04-2009, 08:29 PM
  4. Realtek HD Audio levels
    By jwil1 in forum PressF1
    Replies: 4
    Last Post: 22-04-2008, 07:39 PM
  5. Best device for High-Definition
    By Chilling_Silence in forum PressF1
    Replies: 11
    Last Post: 10-04-2008, 04:17 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •