Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    13

    Question Old system hd 4650 poor performance

    I'm trying to reuse my old pentium d system and use it to play HD video on my lcd T.V
    I recently purchased an XFX hd 4650 agp from playtechhttp://www.playtech.co.nz/afawcs0139235/CATID=299/ID=6903/SID=1051025654/productdetails.html
    but when i tried playing 720-1080p videos on it, it has a massive lag,and also i get poor frame rates in games e.g 50 fps in cs:s on low
    i know this card can easily play hd content and i can max cs:s frames on my laptop with onboard graphics


    PC specs
    CPU: Pentium D 805 @ 2.7ghz (2 cores)
    Ram:1GB
    Graphics card: xfx Hd 4650 agp
    Motherboard: acer e61ml

    Got the pc pretty cheap in like 2006
    Does anyone have any ideas....anyone know why?
    please help

    Last edited by 000jrmy000; 03-04-2010 at 04:56 PM.

  2. #2
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,851

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    More ram would help. Is a Pentium d like a celeron? I would change the CPU. What version of windows is on it?
    Last edited by Speedy Gonzales; 03-04-2010 at 04:59 PM.

  3. #3
    Noobish Pirate hueybot3000's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    At Sea
    Posts
    2,993

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    I could almost do hd on a celeron 1.6ghz so cpu should be fine, if theres any lag i would think minimal.

    When playing a video have a look at task managers system monitor and see if the cpu or ram are maxing out

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    13

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    @ Speedy gonzales
    its on windows xp and i think a pentium d is similar to a celeron but closer to the mid rather than low end

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    13

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    @hueybot3000
    the cpu seemed to be maxing out when i first ran the card but after disabling HD audio it was fine.
    The ram isn't even coming close to maxing out
    so i have no idea what the problem is lol

  6. #6
    Senior Member pctek's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    In the Wild West
    Posts
    24,212

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    Because just throwing a ne w card into an old machine doesn't help.
    You still have a bottleneck.
    More RAM for sure, but then the CPU will be the problem.
    wipe your paws.

  7. #7
    Lost Cause
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Auckland
    Posts
    1,300

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    Did you uninstall any old graphics card drivers and install the drivers for the new card?

  8. #8
    Where is Metla these days Chilling_Silence's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Auckland
    Posts
    17,146

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    I can do Full HD with only minimal frame drops on a 2Ghz Pentium D with an nVidia 9400GT.

    The fact your CPU is significantly faster and the GPU significantly newer & more powerful means you should be able to run it. RAM *may* play a factor but I doubt that your video application is going to use much RAM decoding Full HD video, specifically Windows Media Player uses around 120MB for me. On an XP system 1GB should be sufficient.

    The CPU is definitely sufficient
    The RAM is sufficient
    The GPU is way more than sufficient
    This leaves software configuration and other background applications.

    For the record the Pentium D the predecessor of the Core2, but is not to be confused with the Pentium Dual-Core which came later on down the track. It's basically a Pentium processor with two cores IIRC, and comparing the likes to "performance of a Celeron" is a poor way of comparing CPU's, mostly because it's a totally inaccurate way of doing-so
    I mostly do Bitcoin & DigiByte things these days, feel free to say hi on Twitter: https://twitter.com/dgb_chilling

    Before you ask a question here, or before you get upset by a response, see here:
    http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-...ons.html#intro

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    13

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    I have tried serveral things in attempt to fix this problem
    i have googled the card and i recognised the fact that many people were having problems with the microsoft UAA bus driver for high definition audio....disabled that, no help
    i thought my power supply might not be giving my graphics card enough power so i swapped the supply with a 750w modular power supply from my main computer to see if that makes a difference...no change
    I checked for any possible conflicts between ati catalyst/drivers and other programs installed, there was no obvious conflicts.
    I had a couple of gigs of ram in another computer i had lying around...installed that in the computer giving it a total of 2 gigs of ram. It slightly improved performance in games but not so much with the HD video content.

    I know its somekind of a hardware/software issue but i CANNOT find the problem
    My computer would run 720p fine with a geforce 7600gs fine(failed miserably with 1080p content).
    With the addition of the new graphics card the system is not even playing 720p (i mean it will play but with a Massive lag).
    This can't be right...i mean a way better graphics card and the computer is performing worse than with the old graphics card.
    I still think it could be the old nvidia drivers.
    But i have uninstalled EVERY trace of the nvidia drivers from my system.

    Does anyone have anything to add to this? anything i'm doing wrong here?

  10. #10
    Soaring like an Eagle gary67's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    In a field in Hanmer
    Posts
    14,926

    Default Re: Old system hd 4650 poor performance

    What software are you using to display the video?

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 10-10-2008, 08:01 AM
  2. The poor, poor girl
    By sarel in forum PC World Chat
    Replies: 22
    Last Post: 22-03-2007, 12:56 PM
  3. System Performance Question.
    By Blue_face in forum PressF1
    Replies: 3
    Last Post: 09-06-2003, 12:34 PM
  4. Poor performance
    By in forum PressF1
    Replies: 3
    Last Post: 05-04-2002, 05:02 PM
  5. Poor Performance
    By in forum PressF1
    Replies: 4
    Last Post: 15-07-2001, 05:06 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •