PDA

View Full Version : How to overclock Q6600



jwil1
11-03-2009, 10:25 AM
Hi all,

I have been running my Core 2 Quad Q6600 at stock speeds for almost 11 months now, and want to overclock it a bit :D

Specs: Asus P5KC mobo, Corsair 620W PSU, Arctic Cooling Alpine 7 HSF

Temps (http://www.imagef1.net.nz/files/speedfan1236719752.png) (this is after about 5 minutes of uptime)

Just a few questions...

-How do I go about oc-ing
-How far should I go?

I am total n00b at overclocking - never done it before...

Thanks

Sweep
11-03-2009, 10:41 AM
I would be inclined to go to a specialist overclocking forum if you want valid advice.

Overclocking may damage hardware or not as the case may be.

Brooko
11-03-2009, 10:48 PM
100% agree with Sweep - google "P5KC Q6600 Overclock" and you'll get a lot of hits. Read a lot before you start tweaking anything though - and don't be afraid to ask on a forum if you're really not sure. Better that than to cook your system.

Before you do anything though - as the Alpine 7 is not exactly a heavy duty cooler, and the Q6600 can run kind of 'hot' - especially with an OC. Find and download:
- Coretemp
- Prime95

Coretemp will give you your true core temperatures & is also essential to have (you need to watch it carefully when you stress test your Q6600). Have it open when you run Prime95 (which is the program that will stress your cores). With Prime95, you run the "small fft" test on all 4 cores simultaneously. It will load them all to 100% - and you're going to see your heat rise dramatically. If your cores go over 60-65C running Prime95 @ stock, then you're definitely going to want to get a better CPU cooler before you even consider an overclock.

Just for ref - I sold my Arctic Freezer 7 and bought a Xigmatec HDT1283 (+ backplate) just so I could guarantee my temps are cool. Running Prime95 with Q6600 OC @ very mild 3Ghz, ambient ~ 23C, max core temp is about 54-55C. I could push it further but see no need.

BTW - if the temps you showed are accurate, and its running 'stepped' @ 1.6 Ghz idle with up to mid 30's C @ stock - then chances are your Alpine's not going to do the job. Run Prime95 - you'll soon know for sure.

Hope this helps.

Edit - forgot to add, case and ventilation also play a reasonable part - I have 2 dedicated intake fans (120mm) and 2 dedicated exhaust (a 120mm and a 140mm). How are your airflows?

hueybot3000
12-03-2009, 05:14 PM
Whats your mobo? I see you've put it there but I cant find anything about the c model?

Anyway as Brooko says cooling is a must, obviously the further you want to go the more cooling you need. My watercooling (which is pretty decent) still isnt enough at times

But you should be able to achieve 3ghz fairly easily. Its all about voltages in the right place so do as sweep says and search oc forums. But I've seen 3ghz ona q6600 with stock heatsink, fairly warm I admit but not dangerous.

Could you give me more info or a link to your mobo? Or at least what bios your running

Speedy Gonzales
12-03-2009, 05:47 PM
Its here (http://www.asus.com/products.aspx?modelmenu=1&model=1694&l1=3&l2=11&l3=534&l4=0)

hueybot3000
12-03-2009, 06:00 PM
right so to me it appears to be a flash p35, should be good for oc'in then

to start with see if your bios has an auto setting for voltages, if it does start by applying that and then wind your fsb up until you get 3ghz (333x9 for q6600 will get 3ghz i think, depending on mutiplier) and see how she goes. If that boots well then your all good and should work on tightening up the voltages, mostly by trial and error but just dont go to high. Most mobos have colour indicators showin how dangerous the volts your using can be.

If it doesnt boot first thing I would do is loosen your ram timings a bit eg if you have 4 4 4 12 now try 5 5 5 15. There may be an auto volts option for your ram as well

That should be a start anyway

Krisby5
12-03-2009, 07:25 PM
Search the forums here (http://www.overclock.net/) there is a huge amount of info and people to ask

Sweep
12-03-2009, 07:30 PM
Whch is more or less what I suggested.
818 active members when I just checked.