PDA

View Full Version : Run Computer on External Drive and NOT Internal??



SpartanEngineerAstronaut
18-02-2009, 01:04 PM
I recently put in a 320 GB drive and my old 80GB is an external Drive...

Can i start up my Computer (so it's like the way it used to be) w/o having to manually remove the new drive and put the old one back in?

I shutdown my lappie and at the boot menu i chose External USB drive...The Result was just as if i didn't have the external drive connected at all :waughh:

help me plz? :dogeye:

jwil1
18-02-2009, 01:18 PM
If you have an ESata drive case and you have an Esata port on your laptop, you can boot off that in the BIOS I think.

SpartanEngineerAstronaut
18-02-2009, 01:26 PM
I do have a SATA case, its connected via USB 2.0 port.

How do i get to the BIOS?

jwil1
18-02-2009, 01:48 PM
I don't think Windows will boot from a USB drive unfortunately :(

SpartanEngineerAstronaut
18-02-2009, 02:04 PM
In the boot menu i pick External Drive, which should boot from my SATA case, but when it starts up its like i turned on the Computer and didn't pick a special boot option.

You think it tried to boot externally, couldn't, then did a normal boot from the internal drive? :confused:

I need this to work darnit, lol... :crying

jwil1
18-02-2009, 02:29 PM
Is this a laptop or a desktop computer?

CYaBro
18-02-2009, 02:32 PM
Pretty sure Windows XP can't boot off an external USB drive.
Windows Vista probably can but never tried it.

Blam
18-02-2009, 02:33 PM
So is XP installed on the 80gb drive?
And is it bootable?

Have you tried another port?

Windows XP and Windows Vista can boot of an external drive, but it require quite a bit of configuring..

gary67
18-02-2009, 07:46 PM
In the bios you need to change the boot order obviously but also to go into the settings and find how to change the HDD for a USB drive the drive will need to be plugged in and turned on before starting the comp.

On my Asus board it can be done and I can boot externally but my old P4 although it can see my USB drive it cannot boot from it even with the latest bios update so you might be lucky howw pld is your comp. Mine are both running XP home SP3

the_bogan
18-02-2009, 08:28 PM
I know for sure that XP can install off a network connection.

SpartanEngineerAstronaut
20-02-2009, 03:27 AM
I just don't know how to get at my BIOS...

Rod J
20-02-2009, 12:39 PM
I just don't know how to get at my BIOS...

Well, it would help if you told us what make and model your laptop is ... :illogical

Blam
20-02-2009, 01:21 PM
Usually when the computer boots up you hold either F1, Esc or delete to access the bios.

On the bottom on the bios screen are the navigation keys