PDA

View Full Version : Strange slowdown



jupiter1
19-06-2008, 11:39 AM
Hi Team,

I have recently started getting a strange slowdown which affects MS Word, MS Excel and Windows explorer only.

Clicking on the application short cuts or “start/programs/.....” or a application file opens the application reasonably quickly but the file takes several seconds to come up.

In windows explorer clicking on a shortcut or drive and it opens quickly but clicking on a folder and it pauses for a couple of seconds before showing the contents.

No changes or new software has been installed.
Disk cleanup and defrag has not had any effect.

Other than this my system works faultlessly.

Configuration =
Intel p4-2.53: 2Gig DDR400 ram: 2x 80 gig HDD:
Win2000 Pro sr3: Microsoft Office 2003 sr3:

Your assistance gratefully accepted,
Phil.

Speedy Gonzales
19-06-2008, 11:47 AM
Update 2000 to SP4, if its SP3 now

Is Windows and office up to date?

jupiter1
19-06-2008, 12:40 PM
Oop's sorry,

Windows 2000 Pro is already sp4
Typo on my behalf.
Phil

Speedy Gonzales
19-06-2008, 12:47 PM
Is 2000, and Office up to date tho??

There have been updates since SP4 and 2003 SP3 came out

The mobo isnt SIS based is it?

I had a mobo that was SIS based, it lagged, like 5-10 secs. Everything I clicked on took that long to open. In the end I chucked it in the bin

pctek
19-06-2008, 02:10 PM
Click Start, Control Panel, Tools, Folder options, View...
If "Automatically search for network folders and printers" is checked...
Uncheck it and try explorer again.

----------------

http://www.intelliadmin.com/blog/2006/09/why-windows-takes-so-long-to-start-up.html


----------------

http://myitkb.net/microsoft-word-file-or-microsoft-excel-file-takes-a-long-time-to-open/

jupiter1
19-06-2008, 03:11 PM
Oh dear,
I tried the DDE fix in the above and now can't open word files.
Can't seem to reverse it either.

I don't have a "pre-fetch"option anywhee in my C drive either.

Phil.

jupiter1
19-06-2008, 03:14 PM
Is 2000, and Office up to date tho??

There have been updates since SP4 and 2003 SP3 came out

The mobo isnt SIS based is it?

I had a mobo that was SIS based, it lagged, like 5-10 secs. Everything I clicked on took that long to open. In the end I chucked it in the bin

Yes, it is SIS but has been working without any problems for the past 4 1/2 years.
This problem has only started recently, I have not installed any new H/W or S/W.
Phil.

jupiter1
19-06-2008, 03:46 PM
Oh dear,
I tried the DDE fix in the above and now can't open word files.
Can't seem to reverse it either.

This is now all fixed by a Control Panel repair of ms office 2003



I don't have a "pre-fetch"option anywhere in my C drive either.

Maybe because I'm using windows 2000 (NT )

Phil.
Phil