PDA

View Full Version : Dual channel RAM/motherboard question



Myth
31-12-2007, 07:52 AM
If you have a motherboard with 4 RAM slots, and you only had 2 RAM modules;
it is my understanding that you use slots 1 and 3. Is this correct?
Incidentally, could you use slot 2 and 4 instead? Or is 1 & 3 preferential?

FoxyMX
31-12-2007, 08:00 AM
There is no cut and dried rule. On some motherboards you use slots 1 and 2 for just two sticks of RAM.

It is best to check the motherboard's manual.

Sweep
31-12-2007, 08:00 AM
Depends on the Motherboard. Have you read the manual?
Most boards I have seen lately are colour coded.

You have two sticks of RAM. Put each stick in the same colour slot.

Some use 1 + 3 and others use 2 + 4 also 1 + 2

I take it that you want the RAM to use dual channel mode.

Myth
31-12-2007, 08:41 AM
This is a pre-purchase-of-motherboard question
Having never dealt with Dual channel before I figured I would ask around