PDA

View Full Version : No audio sound...?Correct drivers?



Ninjabear
14-11-2007, 04:22 AM
I formatted my friend's computer and reinstalled windows xp.It didn't came with audio drviers on a cd


So i found out his motherboard model was MSI-6734 KM4M-L/L MS-7061 KM4m-V
Motherboard chipset VIA VT8378 KM400/KN400 + VT8237

In the device manager there was a yellow question indicating that the computer had no audio

So i downloaded this http://drivers.softpedia.com/get/SOUND-CARD/OTHER-SOUNDCARDS/Seanix-MS-6734-KM400-Audio-Driver.shtml

Driver seems right?The yellow question mark was gone and the volume icon appeared which wasn't appearing but there's still no sound

Any ideas?

Speedy Gonzales
14-11-2007, 07:56 AM
Always go to the manufacturer's site. Not some wannabe site.

For drivers etc. Anything that needs to be installed, for a computer.

Uninstall those drivers you installed.

This maybe the mobo and drivers (http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=1&prod_no=558)

You'll ned the 4-1 drivers, the LAN, the sound, and the VGA drivers, if he's using the onboard videocard.

Agent_24
14-11-2007, 09:24 AM
So i found out his motherboard model was MSI-6734 KM4M-L/L MS-7061 KM4m-V
Motherboard chipset VIA VT8378 KM400/KN400 + VT8237

Dunno where you got that from, but it's one or the other, not both.

It's either a MS-6734 or MS-7061 (if either of those are correct)

If you want a definite answer, look at the motherboard. the model or product number will be on the board somewhere in white lettering..

Because:

the MS-6734 uses Realtek Audio Drivers
the MS-7061 uses VIA Audio Drivers

So you've got to know which one it is else it's not going to work

Either way, here is links to latest drivers for both:

ftp://202.65.194.212/pc/audio/WDM_A403.exe (Realtek)
http://www.viaarena.com/Driver/vinyl_v700b.zip (VIA)

Ninjabear
14-11-2007, 02:14 PM
Uh the via audio driver worked but the real tek didnt thanks for that was trying to solve the driver problem for the past 8 hours

Agent_24
14-11-2007, 02:16 PM
I guess your board is the MS-7061 then

pitoresco
16-01-2009, 11:51 AM
Hello there,

My motherboard is the ASUS A7V8X-LA (Kamet2) with the VIA VT8378 UniChrome KM400 chipset.

I'm using Everest, that's what appears in the Sound card name: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

What's the correct drivers i have to download for my PC to play sound?

Please help me.

Many thanks in advance.

Agent_24
16-01-2009, 01:38 PM
You should start your own thread instead of using someone else's, but since you already asked:

That board is a Custom board for HP. It's not on ASUS website for that reason.

The audio controller (in the southbridge) is by VIA but boards may often be using a Codec built by someone else. In this case that's true, it's a Realtek ALC658 (according to HP website)

As such, the standard Realtek AC'97 driver will probably work - this is assuming you have Windows XP. If you don't, then post back and say what you do have (you should have done this already!)

However with Windows XP, there's 3 you could try, in this order:

Driver from HP (should work but is rather old): ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp26001-26500/sp26412.exe
Driver from Realtek (probably will work, and is a newer version): ftp://66.104.77.130/pc/audio/WDM_A406.exe
Driver from VIA (might not work): http://www.viaarena.com/Driver/vinyl_v700b.zip

Personally, I'd go for the driver from Realtek.