PDA

View Full Version : Can't get eSATA connection to Seagate Freeagent pro 500 GB



whallenich
20-09-2007, 09:00 PM
I'm wondering if I can get some help getting my eSATA connection working.
I'm running Vista Ultimate 32 bit, a Asus p5B-E motherboard with intergrated eSATA and a seagate freeagent pro 500 GB with an eSATA cable.
I've plugged it all up and no luck it won't work, Vista won't even recognise the drive :(
Drive works fine via USB 2 connection.

Any ideas?

pctek
21-09-2007, 07:09 AM
Did you enable it in the BIOS??

whallenich
22-09-2007, 01:02 AM
Yup it is enabled in the BIOS in so far as it has options related to the jmicron controller - I've set this to RAID and/or AHCI no luck in either mode.
I should add I have 2 IDE optical drives connected to the jmicron controller as well. Also, there is no option 'enable esata' in my bios - version 1601 (the latest version).

whallenich
12-01-2008, 11:57 AM
Hi Guys,
I have not got my FreeAgent Pro 500 GB working via eSATA using the eSATA port integrated on my Asus P5B-E motherboard.
I updated the firmware of this drive and got a new SATA2 eSATA cable.
It turns out the previous cable I was using was rubbish - the new drive works like a charm via eSATA.

Speedy Gonzales
12-01-2008, 12:15 PM
Ah 1601 isnt the latest BIOS version. Its up to 1704 (as of 30/11/07) at the mo

whallenich
12-01-2008, 09:51 PM
Yup Speedy you are right and I have the 1704 BIOS. However, I think you'll find that in May 2007 1601 was the latest BIOS version.