PDA

View Full Version : Fix or remove broken codecs



sal
10-10-2006, 02:45 PM
Through trying out different video encoding software, I've ended up with some broken codecs and can't find how to remove them. Anyone know a good way to do this? I think the offending program was Super (C) which I know a lot of people use. I've had a quick look on google and free-codecs but can't find a solution.

Got a good old screenshot of the list of ones I want to get rid of.

Attached file: fix_broken_codecs.gif (http://www.imagef1.net.nz/files/fix_broken_codecs.gif) (10 KB)

KiwiTT_NZ
10-10-2006, 03:52 PM
checkout http://support.microsoft.com/kb/142731/

sal
11-10-2006, 10:12 AM
Sorry, didn't mention I'm on WinXP (Pro SP2), looks like thats for Win95-WinME and I couldn't follow the directions 'roughly' in XP :/

lazydog
11-10-2006, 10:23 AM
Are you, by any chance, having trouble using windows moviemaker?. Is this why your getting the codec error.

Why i mention it is because when i first started doing video editing i used moviemaker then after installing other editing programs such as ulead i could never use moviemaker again. I was getting a codec error.

No great loss as ulead and premiere are alot more powerfull.

lazydog
17-01-2007, 11:10 AM
Hey Sal, did you manage to fix the problem?.
I've started having a problem too. I cant connect any camera to my computer. I get an error "Creation of the video preview failed".
I'm wondering if you had the same problem and did you fix it.

If anyone else can help i would be much appreciated.

Speedy Gonzales
17-01-2007, 11:21 AM
Hey Sal, did you manage to fix the problem?.
I've started having a problem too. I cant connect any camera to my computer. I get an error "Creation of the video preview failed".
I'm wondering if you had the same problem and did you fix it.

If anyone else can help i would be much appreciated.

This (http://support.microsoft.com/kb/816132) may fix it.

It wont be a codec prob.

lazydog
17-01-2007, 11:46 AM
I saw that when i had a search for a fix but restarting my computer or the computer doesn't fix the problem. It happens when i plug in either my usb webcam or my digital video camera using the firewire. I get the same error on both.

winmacguy
17-01-2007, 11:49 AM
Are you, by any chance, having trouble using windows moviemaker?. Is this why your getting the codec error.

Why i mention it is because when i first started doing video editing i used moviemaker then after installing other editing programs such as ulead i could never use moviemaker again. I was getting a codec error.

No great loss as ulead and premiere are alot more powerfull.

I have heard a few people say that about Windows Movie Maker.
I would also agree with the other programs mentioned.

Speedy Gonzales
17-01-2007, 11:59 AM
I saw that when i had a search for a fix but restarting my computer or the computer doesn't fix the problem. It happens when i plug in either my usb webcam or my digital video camera using the firewire. I get the same error on both.

Hmm might be a driver prob, reinstalling the webcam drivers may fix it, but the firewire drivers would be part of XP.

So, not sure how you would fix the DVC.

You're not running an IM program at the same time (when you're trying to view it in my computer are you)?

lazydog
17-01-2007, 12:20 PM
Nope, not using a messenger program at the same time.
I've uninstalled/reinstalled the firewire card. Still not working.

I think it maybe time for a clean install.

autechre
18-01-2007, 07:48 AM
Here's a nice little tool to remove broken codecs - http://www.videohelp.com/tools?tool=DXMan