PDA

View Full Version : setting up an email client...



russell108
25-06-2006, 10:43 PM
Hi

I'm trying to setup mozilla thunderbird (i have outlook express but cant set that up either) but i dont know what my server is our the account settings what POP3 is or SMTP :help:

I'm based in the uk in case that makes any difference to the way its setup...?!

Speedy Gonzales
25-06-2006, 10:50 PM
Whos your ISP in the UK??

It'll have the settings on your ISP's homepage somewhere.

It'll be something like pop.yourisp.co.uk (or pop3.yourisp.co.uk).

And smtp.yourisp.co.uk or similar.

FoxyMX
25-06-2006, 10:50 PM
In Outlook Express go into Tools > Accounts, click on your account then Properties and copy the information listed to Thunderbird's options.

Edit: Er... that is if you already have the settings in Outlook Express.

Safari
25-06-2006, 10:50 PM
Go to your ISP website all the setting will be in the help section.

supergran
25-06-2006, 10:52 PM
Check on your internet providers site, they are bound to have them listed, and will look something like this

pop3.paradise.net.nz (paradise being my internet provider)
smtp.paradise.net.nz

Shortcircuit
25-06-2006, 10:54 PM
POP3 is your incoming server... will be POP3.<your ISP>

for instance POP3.bt.co.uk (just made that up!)

SMTP is your outgoing server, set up the same SMTP.bt.co.uk

In Thunderbird go into tools> account settings> click on 'add account' button then just follow the instructions.

russell108
26-06-2006, 11:39 PM
Cheers

russell108
27-06-2006, 12:11 AM
Cool,

It works for my ISP email address (ukonline) but can i check my yahoo account at the same time ?

Iwanted to check hotmail aswell but you need to pay a subscription for that..

Morgenmuffel
27-06-2006, 10:32 AM
Cool,

It works for my ISP email address (ukonline) but can i check my yahoo account at the same time ?

Iwanted to check hotmail aswell but you need to pay a subscription for that..
yahoo is the same as hotmail, only if you have the paid subscription will it work with outlook or thunderbird

AIM and gmail accounts both work with thunderbird and outlook, if you don't have a gmail account check the very first post in the chat section

heni72847
27-06-2006, 10:43 AM
webmail extension for thunderbird
http://webmail.mozdev.org

that might work with your yahoo..i duno.. i havn't tried the yahoo part of the extension
i use that to get my hotmail though

russell108
27-06-2006, 10:32 PM
The webmail client installed ok but the hotmail and yahoo extensions
would'nt install...theyre for Thunderbird 1.5 only and i have Thunderbird 1.5.0.4.

should they still work for 1.5.0.4 ?

heni72847
28-06-2006, 12:36 AM
i use thunderbird 1.5.0.2 on kubuntu 6.06
webmail 1.0.2
hotmail part is 0.10.7

i'm slightly outdated as you can see
but that combination seem to work

russell108
28-06-2006, 05:49 AM
The extensions installed fine but how do you check hotmail and yahoo accounts ?

I thought pressing 'get mail' would do it but it doesnt seem to do anything..

heni72847
28-06-2006, 09:50 AM
first set up the extension properly
go to your webmail extension preferences
check your server status
i have POP and SMTP both runing so i can send and receive mail
in the ports section.. if servers have problem starting
choose a differnt port.. often a larger number
but if you can have server running fine on its default port..then yea
remember the port numbers you'll need to use them to config your account

then you can use thunderbird's create new account wizard to make an account
i made one for my hotmail one..just follow through the wizard
for incoming server type localhost
and the port just use what you set in the webmail's prefernce

now try and see if it works..send email to yourself..hopefully thunderbird will show new mail under your newly created hotmail/yahoo account

russell108
28-06-2006, 09:35 PM
Do i use the same server name ? pop3.ukonline.co.uk ?

Speedy Gonzales
28-06-2006, 09:59 PM
No you dont use your email pop or smtp info, for yahoo or hotmail.

Go to the Yahoo or Hotmail site, to see what the settings are.

russell108
01-07-2006, 07:35 AM
I must be thick !

Yahoo doesnt work and hotmail uses HTTP so i cant see how to work that either.

Yet some people claim it works... :cool:

heni72847
01-07-2006, 10:40 PM
Do i use the same server name ? pop3.ukonline.co.uk ?

um..where are you asked this server name?
the only place i got asked for server stuff is in the new accoutn wizard and i just use "localhost"

the whole point of the extension is that even you do not have paid accounts
you can still get your mail
so i dont' think you should go looking for settings on their site

um..if you're desperate you can try again i guess
it is kinda handy now how i can get my hotmail into thunderbird
don't wanna go back to web based anymore

um..i didn't lie to you btw..mine works..trust me~

russell108
03-07-2006, 04:51 AM
I believe you ,just doesnt work for me...maybe its different here in the uk..i dunno