PDA

View Full Version : Motherboard and Processor Question



dcpaq2
19-09-2004, 11:39 AM
Anyone know what would make a motherboard not recognize the "True" speed or identity of a processor?

I have an MSI International motherboard model number MS6590.

And an AMD Athlon 2500+ processor.

Back when my computer crashed I thought that restoring the bios to the factory settings would cure the problem of my computer not working right, but it created this problem instead.

My processor use to show up as AMD Athlon 2500+ not it shows up as AMD Athon 11,000 mhz

Anyone know what the fix to this would be?

Thanks much

Doug

wintertide
19-09-2004, 11:46 AM
Check in the Advanced BIOS Settings or under the section where processor speeds are, and check that it doesn't say 100MHz FSB for the CPU - change it to Auto if you can. Someone else here should be able to tell you what the setting should be if there is no Auto option. Post back if you have trouble finding it.

dcpaq2
19-09-2004, 12:33 PM
Also I forgot that theres "XP" after Athlon in both situations, dont think that matter but want to let ya all know just in case.

There's current Host Clock and its set at 100 mhz but it doesnt allow me to change it.


Otherwise im still looking around.

Doug

dcpaq2
19-09-2004, 12:40 PM
Sure wish this board allowed members to EDIT their posts, I keeping finding more information to post.

DRAM Timing Control is where I found the Current Host Clock 100 Mhz.

What about CPU HALT Command Dectection? its currently disabled....

Ahh I found it!!!

CPU FSB Clock! It will let me choose between 100 and 280 Mhz.

What should I set it for?

Doug

PaulD
19-09-2004, 12:53 PM
166 MHz would have been what it was on for an XP2500. You could do some homework and then try 200MHz and see if the CPU will run as an XP3200 if your ram can keep up.

dcpaq2
19-09-2004, 01:12 PM
Nope I set it at 200 Mhz before i got your post and it locked up on me.

I had to pull the CMOS battery to get back into the machine again.

I just set it for 166 Mhz and it works now.

THANK YOU PAUL!!!!

Much appreciated.

Problem fixed.

Doug

Pete O\'Neil
19-09-2004, 05:44 PM
>I have an MSI International motherboard model number MS6590
Thats not actually your motherboard model number, a quick google shows you've either got the MSI board based on the KT600 or KT400 chipset.

> 166 MHz would have been what it was on for an XP2500. You could do some homework and then try 200MHz and see if the CPU will run as an XP3200 if your ram can keep up.
Trying to do that with a motherboard based on the KT400/KT600 chipset is just asking for trouble. First of all the KT400 doesnt support 200MHz FSB and even if you could get it that high the PCI/AGP frequencies would so far out your blow your PCI and AGP card to bits. The KT600 does support 200MHz FSB but requires you do the L12 mod to overclock.

PaulD
20-09-2004, 09:23 AM
MSI KT4A Ultras and KT6 have 6:1 dividers for PCI/AGP at 200MHz FSB.
XP2500 to XP3200 doesn't require any multiplier change, in most cases it is so routine it isn't really "overclocking".

dcpaq2
20-09-2004, 03:43 PM
Guys,

I did set it at 200 Mhz and all i got was a black screen when i did it and it locked me out of the computer. The only way I was able to get back into the bios to change the setting was to erase the memory of the CMOS.

Once I changed it back to 100 then evenutally to 166 everything was just fine after that.

Computer is working just fine now that its been restored back to 166.

Nothings been fried or toasted as far as processors and PCI cards.

Doug

drcspy
20-09-2004, 07:47 PM
oh btw according to your original post the cpu was showing up as 11,000mhz...........well if that's the case why change it, i reckon 11Ghz is pretty damn good........ ;-)