PDA

View Full Version : Pixel question - re photos.



beetle
31-08-2004, 11:03 PM
i have recently found a new site on photography and posted a pic on it.
and found they edited it as it was way too big....sigh....

how do i make a photo 600 megapixels wide?
how do i measure these images before i post anything else?
does a editing programe tell you this sort of info?

the site quote says this.....

"Photos should be no more than 600 pixels high or wide, whichever is the longest dimension. Photos placed in a discussion thread by the individual posting the thread should total no more than 100kb in file size. This can be 1 x 100kb, 2 x 50kb, 4 x 25kb or as many as you like so long as the cumulative total does not exceed 100kb."

way out of my league here, any one able to explain or help me on this???

and then i spose it comes back to what editing prog will i use?

thanxs

beetle

gerrypics
31-08-2004, 11:43 PM
Hi beetle
600 mega pixels wide is a wee bit to big. Do you have a photo editing program of any kind. If not, download irfanview as it is easy to use and alot of people here will be able to help you with it.

Rob99
01-09-2004, 12:14 AM
Hi Beetle

If you are using XP

Make sure you are viewing the pitcures in thumbnails, not list view, icons etc

Right click on the photo and select Resize

Options here (http://sal.neoburn.net/imagef1/files/resize_pitcures.jpg) or if you click advanced you can resize to what you want.

Rob

gerrypics
01-09-2004, 12:27 AM
Hi Rob
Is that an XP Pro feature or is it suposed to be on XP Home as well.

kiwikeith
01-09-2004, 12:31 AM
In most photo editing programs you have a dialogue box for Image Size..the parameters are usually pixel dimensions like width and height in pixel measurements,you set the long side of the image to 600pixels and then the width/height in inches or mm's and then the resolution which is usually measured in dpi (dots/pixels per inch)when you set the resolution for an email or web image you normally set it for 75 dpi as the computer monitor only sees images at that size..to set it any higher would be wasted..to print an image at full size for a deskjet printer you would normally set it for 250dpi but can go as low as 150dpi,if you try to print an image at 75 dpi you would end up with a jagged edge image but a monitor would display it perfectly.a resolution of 75 dpi plus 600pixels and saving as a jpeg quality 8 is not quite maximum quality but will keep the file size down to a managable level..try it and see..
hope that helps
Keith

Rob99
01-09-2004, 12:33 AM
It bounced around here before, from my bad memory it should work with both Home and Pro, I can say it does with Pro

kiwikeith
01-09-2004, 12:37 AM
sorry, one more thing, if the file size is still too big, try dropping the image size down, for instance don't send an 8inch by 10inch image change it to 5" x 7" or even 6" x 4" until you get the image accepted by the forum.
As long a it is 75 dpi and say 500 pixels on the long side, you shouldn't have any problems with file size

Murray P
01-09-2004, 01:04 AM
Just a wee correction. Monitors and therefore webpages do not display in dpi, video cards cannot render in dpi, they have no meaning or function for the concept, they use pixels. However, scanners and printers do use dpi (dots per inch). Say No To 72dpi (http://www.scantips.com/no72dpi.html).

If using an image/photo editor to resize just use "Constrain Proportions" to keep the image even and then all you need to do is adjust one side (heght or width).

What software came with the camera beetle?, otherwise Irfanview does a pretty resonable job. Remember don't work on the originals but do work on them in other than jpeg format then save as jpeg to post as they degrade as you edit and save them.

Cheers Murray P

kiwikeith
01-09-2004, 01:12 AM
Hey Murray
Thanks for the correction but it is really not that important,what IS important is that people realise that they can adjust their file size by changing the resolution of the image ie DPI or PPI (pixels per inch)
Keith

kiwikeith
01-09-2004, 01:20 AM
Hey again Murray
just skimmed the page link you enclosed and found it very informative thanks..again it is mainly for people who are scanning images and does not answer the problem of file size reduction(that said I will try to attach web images at much lower dpi settings in future)
Cheers mate.
KK

Murray P
01-09-2004, 01:35 AM
Yeah, if scanning for email or posting only I use 75 or 100 dpi then scale with pixels. If I want to print, and especially if I want to enlarge, I'll up the dpi but rarely past 600 and mostly much less.

If they've started as digital images I tend to just work on the pixels then scale to mm for printing.

Cheers Murray P

pulling hair out
01-09-2004, 03:36 AM
Hi gerrypics

>Is that an XP Pro feature or is it suposed to be on XP Home as well.

As long as the picture is in My Pictures folder it works. This folder contains links to specialised picture tasks.

Go into XP's Help and Support Centre, type "My Pictures" [without the "s] and when list of results show up, choose 'to send photo in email'.
This describes the procedure Rob was talking about.
If the above comes up on your computer then it will work for you.

Hope that helps. Thanks for that tip Rob, didn't know until you mentioned it and I went looking for it.

Marg.

tommy
01-09-2004, 10:33 AM
> Is that an XP Pro feature or is it suposed to be on XP Home as well.

I have it on my Windows XP Home but I am not sure if it is because I have Windows XP Powertoys installed. If you cannot find that option on your computer you can download the Image Resizer Powertoy from Microsoft's site here. (http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx)

Jim B
01-09-2004, 10:52 AM
Some good information at this link

http://www.vividlight.com/articles/3316.htm

beetle
01-09-2004, 01:15 PM
Oh well thats a new can of worms i see,

thanxs all i now have some fiddling about to do.

Jim B thanxs good info link,

another question, this resize option can you have it set at a preset size to always save at this size? never really done any resizing before.

going off to look at XP resize thingy.

beetle

Rob99
01-09-2004, 01:30 PM
The XP resize thingy has a few presets, or you can easly customise

wotz
01-09-2004, 01:44 PM
What site did you post on Beetle?

beetle
01-09-2004, 02:09 PM
um a MSN site.

does it matter????

not a comp site...:D

beetle

Murray P
01-09-2004, 10:48 PM
Some good info in there Jim, thanks.

Cheers Murray P

beetle
24-09-2004, 07:11 PM
Sorry to bring this up again but how can i get that power toys prog to always resize a copy of a pic to say about 300 ? pixel ? suitable for upload to photo site?

or what screen size is this?

still fuddling along with this prob sorry.

beetle

Jen C
24-09-2004, 07:31 PM
> Sorry to bring this up again but how can i get that
> power toys prog to always resize a copy of a pic to
> say about 300 ? pixel ? suitable for upload to photo
> site?

I wouldn't think that it will be 300 pixels as that is quite small for a photo - are you thinking of 300 KB's in size?

> or what screen size is this?

Standard screen resolutions can be 800x600 or 1024x768. What does the photo upload site say for the preferred resolution or file size?

beetle
24-09-2004, 07:43 PM
First post states what size. 600 megapixels wide?

its a msn site,

quote from site >

E) PHOTO SIZE AND FILE SIZE
1- The size of photos ( image size - see screen below) should be limited to 500 pixels for the larger dimension ( width or height as the case may be ). A photo editor can be used to reach the proper size.
2- The filesize for photos must be limited to a maximum of 50k so as to optimize space usage and enable members with slower modems to load those photos in a reasonable amount of time.

im still not clear on this info.

what i guess i need is someone to say always resize your pics to such an such a size for posting on this site???? get my drift?

sorry

im still confused and do not want to post anything till i get a correct size pic, other wise likely to get me ear chewed off again?
:D
beetle

godfather
24-09-2004, 07:55 PM
Using Irfanview:

Image - Resize/resample - Set new size - Pixels

Set the width or height to 600 or less. Set whichever is the largest dimension, depends if its landscape or portrait.

The other dimension will autoscale.

Save As

Type of file JPG

Show options dialog

Set slider to about 25

rename the file to whatever you want

Save

In Windows Explorer check the file size. If its still too big, use a lower number in the slider setting. Or the other way if too small.

Always start with the original photo though and save as a different name.

Rob99
24-09-2004, 08:24 PM
Hi beetle

If you use the windows resize you have to set the advanded options each time you want a photo with the longest side of 500 pixles, see here (http://sal.neoburn.net/imagef1/files/Resize_Pitcures_500.jpg). The resulting file size will almost always be under the 50k limit and the longest side will be 500 pixles, it will not distort the photo.

Rob99
24-09-2004, 08:25 PM
ps.
You can do many files at once, just select a bunch of them first.

Rob99
24-09-2004, 08:33 PM
Just looked at the image I put up, the tick in the box at the bottom is optional, and not recommended if you want to preserve the original.

theother1
24-09-2004, 09:47 PM
looks like you've been busted beetle. What sort of site is it?

theother1
24-09-2004, 09:47 PM
I take that back. It was unkind.

beetle
24-09-2004, 09:51 PM
Its a photography site.......


LOL

why have i been busted?


i have nothing to hide, cos i done nothing wrong


beetle

beetle
24-09-2004, 10:20 PM
Goddie

I understand the parts up to, save as, and save as JPG,
and hit save then

then get lost
what options am i looking for and what slider?????
i have only just got irfanveiw installed today, so am still way lost to the inns and outs.

help

beetle

godfather
24-09-2004, 10:40 PM
At the bottom of the save picture as dialogue box is a tick box "Show options dialog"

That should be ticked. The slider is then in another box that opens up beside it.

beetle
24-09-2004, 11:06 PM
LOL

thanxs, and in the middle of all this i am muddling my way through irfanveiw well enuf to update my manz website and all seems to working just fine!!!!!!!!!!!!!

which is a little bit of a shock im getting it right for once.
the manz website not the motel one we made......

its so out of date.

so thanxs all who have helped, shows i must have learnt something ,

beetle

metla
24-09-2004, 11:08 PM
Must be that new comp....

beetle
24-09-2004, 11:36 PM
LOL


:p


beetle