PDA

View Full Version : Windows 7 - Explorer keeps crashing & slow to open



Zippity
05-10-2013, 11:02 AM
explorer.exe is taking forever to open whenever I want to search for or find a file.

The time wheel (hour glass?) keeps on spinning forever.

Frequently I get a message saying Windows Explorer has stopped and will restart.

What is causing this grief?

How do I repair it?

Speedy Gonzales
05-10-2013, 02:03 PM
My Computer can crash if there's something in the context menu that may not be compatible. Or it maybe malware. Does it do the same thing in safe mode / safe mode / networking?

Zippity
05-10-2013, 03:04 PM
I haven't tried starting/running my PC in safe mode :(

Speedy Gonzales
05-10-2013, 03:13 PM
Try it then we'll see if its something in startup or running thats causing it. If it opens without crashing

Zippity
05-10-2013, 04:11 PM
That was an interesting exercise :)

Restarts in Safe Mode and Safe Mode with Networking resulted with no issues.

Restart in normal mode and Windows Explorer hangs :(

I have downloaded and installed ShellExView - and have disabled Malwarebytes Anti-Malware, NVIDIA User Experience Driver Component and NVIDIA Dis[play Shell Extension.

What others should I disable?

Speedy Gonzales
05-10-2013, 04:40 PM
Whats in startup? If ccleaner is installed, go to tools / startup / context menu. Disable everything here. See if it crashes. If it doesnt tick each entry again till it does. Then we'll know whats crashing it

Did anyone install any separate codecs?? Some codecs, can crash windows explorer

Zippity
05-10-2013, 05:08 PM
I don't have ccleaner installed, but I do have SpeedyPC Pro and after I disabled all items in startup, eveything is back to working normally.

Silly question. Do I need all these files/items in startup?

Will their removal affect how my PC performs?

Speedy Gonzales
05-10-2013, 05:15 PM
I would get rid of speedypc pro for a start. Post a HJT log, or install cleaner remember to do a custom install if you do. Then run it. Then go to startup. Click on save to txt file. Copy and paste what it saves in here. So we can see whats in startup

Zippity
05-10-2013, 08:14 PM
OK.

I have downloaded, paid for, and installed CCleaner Professional Edition v4.06.4324 and have deleted SpeedyPCPro :)

How do I accomplish the rest?

Speedy Gonzales
05-10-2013, 08:25 PM
Run ccleaner then go to tools/startup. Bottom right click on it save whats in startup as a txt file. Copy and paste the startup stuff in here. Or install/run teamviewer. Give me the ID and pw it gives you in a PM. And I'll do it

Zippity
05-10-2013, 08:41 PM
As I went to save the below .txt file, Windows Explorer stopped and restarted again.

Yes HKCU:Run DU Meter Hagel Technologies Ltd. Ron "C:\Program Files (x86)\DU Meter\DUMeter.exe" /autostart
Yes HKCU:Run icq ICQ Ron C:\Users\Ron\AppData\Roaming\ICQM\icq.exe -CU
Yes HKLM:Run avast AVAST Software All users "C:\Program Files\AVAST Software\Avast\avastUI.exe" /nogui
Yes HKLM:Run IAStorIcon Intel Corporation All users C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Rapid Storage Technology\IAStorIconLaunch.exe "C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Rapid Storage Technology\IAStorIcon.exe" 60
Yes HKLM:RunOnce EasyTuneVI All users C:\Program Files (x86)\GIGABYTE\ET6\ETCall.exe


Should I have also pasted above the entries for: Internet Explorer (which I don't use), Firefox, Scheduled Tasks and Context Menu?

Speedy Gonzales
05-10-2013, 08:55 PM
Uninstall easytune it maybe the cause. And it can crash a system too. What version of the Intel rapid storage tech drivers are installed at the mo? Whats under the context menu in Ccleaner then?

ICQ can be run manually too

Zippity
05-10-2013, 09:11 PM
Uninstalled EasyTune.

Intel Rapid Storage 11.1.0.1006

Yes Directory Add to VLC media player's Playlist VideoLAN All users "C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe" --started-from-file --playlist-enqueue "%1"
Yes Directory avast AVAST Software All users C:\Program Files\AVAST Software\Avast\ashShA64.dll
Yes Directory FencesShellExt Stardock All users C:\Program Files (x86)\Stardock\Fences\FencesMenu64.dll
Yes Directory Manage with ACDSee Pro 6 ACD Systems International Inc. All users "C:\Program Files\ACD Systems\ACDSee Pro\6.0\ACDSeeQVPro6.exe" "%1"
Yes Directory MBAMShlExt Malwarebytes Corporation All users C:\Program Files (x86)\Malwarebytes' Anti-Malware\mbamext.dll
Yes Directory Play with VLC media player VideoLAN All users "C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe" --started-from-file --no-playlist-enqueue "%1"
Yes Drive Manage with ACDSee Pro 6 ACD Systems International Inc. All users "C:\Program Files\ACD Systems\ACDSee Pro\6.0\ACDSeeQVPro6.exe" "%1"
Yes File 00avast AVAST Software All users C:\Program Files\AVAST Software\Avast\ashShA64.dll
Yes File avast AVAST Software All users C:\Program Files\AVAST Software\Avast\ashShA64.dll
Yes File FencesShellExt Stardock All users C:\Program Files (x86)\Stardock\Fences\FencesMenu64.dll
Yes File MBAMShlExt Malwarebytes Corporation All users C:\Program Files (x86)\Malwarebytes' Anti-Malware\mbamext.dll
Yes File MRAICQCMenu All users C:\Users\Ron\AppData\Roaming\ICQM\ICQ\dll\mramenu. dll

Speedy Gonzales
05-10-2013, 09:21 PM
Have you tried disabling the entries under the context menu? To see if that fixes it? Go to tools / uninstall do the same thing. Post a txt file of whats installed

mzee
06-10-2013, 01:20 PM
Uninstalled EasyTune.

Intel Rapid Storage 11.1.0.1006

Yes Directory Add to VLC media player's Playlist VideoLAN All users "C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe" --started-from-file --playlist-enqueue "%1"
Yes Directory avast AVAST Software All users C:\Program Files\AVAST Software\Avast\ashShA64.dll
Yes Directory FencesShellExt Stardock All users C:\Program Files (x86)\Stardock\Fences\FencesMenu64.dll
Yes Directory Manage with ACDSee Pro 6 ACD Systems International Inc. All users "C:\Program Files\ACD Systems\ACDSee Pro\6.0\ACDSeeQVPro6.exe" "%1"
Yes Directory MBAMShlExt Malwarebytes Corporation All users C:\Program Files (x86)\Malwarebytes' Anti-Malware\mbamext.dll
Yes Directory Play with VLC media player VideoLAN All users "C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe" --started-from-file --no-playlist-enqueue "%1"
Yes Drive Manage with ACDSee Pro 6 ACD Systems International Inc. All users "C:\Program Files\ACD Systems\ACDSee Pro\6.0\ACDSeeQVPro6.exe" "%1"
Yes File 00avast AVAST Software All users C:\Program Files\AVAST Software\Avast\ashShA64.dll
Yes File avast AVAST Software All users C:\Program Files\AVAST Software\Avast\ashShA64.dll
Yes File FencesShellExt Stardock All users C:\Program Files (x86)\Stardock\Fences\FencesMenu64.dll
Yes File MBAMShlExt Malwarebytes Corporation All users C:\Program Files (x86)\Malwarebytes' Anti-Malware\mbamext.dll
Yes File MRAICQCMenu All users C:\Users\Ron\AppData\Roaming\ICQM\ICQ\dll\mramenu. dll

Should there be two entries for AVAST?