PDA

View Full Version : 9800GX2 Dead



CaptainVincent
07-10-2011, 12:25 PM
Kiaora everyone.

My 9800GX2 is screwed, weird colors and ****.

Just wondering if there was a way to disable one gpu so I can still get good use out of it, cheers.

Chilling_Silence
07-10-2011, 01:10 PM
What makes you think that disabling one of the cores will fix it? How did you come to that conclusion?

CaptainVincent
07-10-2011, 01:13 PM
Oh I don't know ay I must be stupid?

A defective core maybe, disabling one and allowing the drivers to detect a single 9800.

wratterus
07-10-2011, 02:02 PM
Potentially just one of the cards may be faulty - no idea on how one would go about disabling one - or if it's even possible.

Unfortunately it's probably new card time...the GTX460/560TI is a good replacement, will fare a lot better with games not optimized for SLI than the 9800 too.

Also a 6850 or 6870 from ATI will have better performance.

Chilling_Silence
07-10-2011, 02:10 PM
You've still not said what you've tried to do in order to come to the conclusion that's the issue? I'm not saying you're wrong, just saying that without trying things that seems like a pretty big conclusion to jump to. I would sooner check the cables as well as the monitor, amongst other things...

CaptainVincent
07-10-2011, 02:30 PM
I've checked all cables, different monitors. All of them show the same result. The card works with garbled colours and low resolution, i've tried disabling each one seperately in windows but it still uses the same display port (primary card).

Chilling_Silence
07-10-2011, 03:20 PM
How does it look when you first power on your PC, during boot up / POST?

pctek
07-10-2011, 03:47 PM
My 9800GX2 is screwed, weird colors and ****.

Just wondering if there was a way to disable one gpu so I can still get good use out of it, cheers.

New card time.
It's old anyway

wratterus
07-10-2011, 03:54 PM
I've seen a 9800GX2 with pretty much identical symptoms to your one. Would sort of work with no graphics driver installed, but the moment you put it under any strain at all, it gave up.

CaptainVincent
07-10-2011, 03:56 PM
Awesome bro got $200? I don't.

CaptainVincent
07-10-2011, 03:57 PM
Sometimes lines across screen, sometimes perfectly clear. Also on Windows 7 startup usually the spinning icon animation for booting up windows (the three spinning circles) looks fine. From login screen onwards it's usually garbled and/or low res with bad colours.

Chilling_Silence
07-10-2011, 04:01 PM
Just check its not overheating. There's a very good chance of that. Pull the heatsink and everything off even if you're game enough (Lets be honest it's as good as dead as-is, so what do you have to lose?) and then use a can of compressed air to blow out the heatsink / fan :)

KarameaDave
07-10-2011, 05:23 PM
Does it do the same if you boot from a Linux live CD?
If it doesn't it may point to a software issue.
If it does... replace the card.

Chilling_Silence
07-10-2011, 09:47 PM
I'd check your power supply, check it's not overheating (Speccy should tell you), and *then* replace it :D