PDA

View Full Version : 3.86 usable. Dedicated GFX. 64 bit.



8ftmetalhaed
17-03-2011, 05:54 PM
Just put a new 2gb stick or ram in my lappy (after rounding a screw and having to go through alot of trouble to swivel the panel around the damn thing)
and it shows up fine as 4096mb in the bios but windows 7 says only 3.86 of the 4 gb (it recognises it's there) is usable.
I find it odd that this is only present since I've stuck the extra ram in. Previously had 2gb.

any ideas?

Also, one dedicated gfx card (5470) with 512mb ram on its own, and I have 64 bit win 7 so can't be nicked by any integrated chips.

Speedy Gonzales
17-03-2011, 06:01 PM
See if theres a memory remap option in the BIOS. If its disabled, enable it

8ftmetalhaed
17-03-2011, 06:21 PM
Nope, bios on this baby is ultra basic. Pretty much has quiet boot, network boot, boot order and set a password. Oh and ahci mode.

So yeah nothing to do with sheep.

Speedy Gonzales
17-03-2011, 06:23 PM
Whats the mobo

8ftmetalhaed
17-03-2011, 06:25 PM
gateway one, HM55 i5, chipset is intel ID0044 revision 12, according to CPUz

Bios is phoenix tech 1.09, 11/26/2009

8ftmetalhaed
17-03-2011, 06:27 PM
Another issue I can think of is them being unmatched speeds, one's a samsung 1066 and the other's a hynix strontium 1333.
Not sure how that'd affect usable ram though.

Unless it is as the internet suggests, and windows is reserving some for my hardware use.

edit - esp. since speed should be scalable. (to the first point)

Speedy Gonzales
17-03-2011, 06:30 PM
A model might help. Or is gateway one the model?

8ftmetalhaed
17-03-2011, 06:32 PM
model of the laptop? I'll pull it up, hang on.

8ftmetalhaed
17-03-2011, 06:34 PM
oh got it
turns out it IS the graphics card stealing the memory.

Bleargh.
I pulled the page up a few days ago to check the ram speed and max capacity, but didn't notice that till just then.

http://www.nz.gateway.com/products/product.html?prod=NV5918a

8ftmetalhaed
17-03-2011, 06:35 PM
ok then, new question. How do I stop my 5470 being a bastard and ripping off my memory when I don't want it to?

Speedy Gonzales
17-03-2011, 06:35 PM
ah ok then. Say no more :p Probably cant stop it stealing ram.

8ftmetalhaed
17-03-2011, 06:38 PM
ok well i'll just sit here in a huff and then turn happy as i test for an improvement in my fps.
(runs off to boot steam)

edit - and i'll turn 'meh' if i have no improvement, hah. the ram's already sped this thing up nicely.
not quite as quick as you though speedy. thanks again :)

Speedy Gonzales
17-03-2011, 06:39 PM
lol no prbs

jareemon
17-03-2011, 07:35 PM
...sheep?

:pf1mobmini:

Barnabas
18-03-2011, 01:05 PM
...sheep?

:pf1mobmini:

yeah, damn things are everywhere these days :)