PDA

View Full Version : Refusal to recognise devices.



Guerilla Surgeon
07-03-2010, 11:36 AM
My computer, about six months old but still running Windows XP, will not now recognise USB mass storage devices. Three memory sticks and a portable hard drive will not register. There is no icon for the drives in 'my computer'. I have been through the troubleshooting process and all I get is that the mass storage devices are working properly etc etc. Got to the end of this, and it can't help. Help!

GameJunkie
07-03-2010, 11:51 AM
go into device manager and uninstall all/anything related to usb/mass storage devices

reboot and it should reinstall the drivers for them

Speedy Gonzales
07-03-2010, 12:26 PM
Did you install a service pack?? SP1+ needs to be installed, for USB 2 to work properly

nedkelly
07-03-2010, 12:28 PM
also check disk management in computer management in administrative tools. My mates pc had some setting changed so it would not automatically mount any attached drives unless told to.

Guerilla Surgeon
07-03-2010, 01:58 PM
Okay, further to this, I think I uninstalled stuff during the troubleshooting process, nothing happened. I just used the system restore, because it was accepting devices last week. It recognises my Walkman -- just plugged that in a few minutes ago, plugged in the portable hard drive, got a message saying found new hardware, your hardware is now installed and ready to use, but still no icon. The icon for the Walkman turned up -- but nothing for the hard drive.

Speedy Gonzales
07-03-2010, 02:02 PM
So, did you or didnt you install a SP? I would update it first then see if things work

Guerilla Surgeon
07-03-2010, 04:35 PM
Windows XP service pack 2 ?? We have that. Is that what you mean. But I've done nothing in the time it stopped recognising. And my kid's lego! memory stick works.

FoxyMX
07-03-2010, 05:20 PM
I had a similar problem (http://www.pressf1.co.nz/showthread.php?t=107642) not long ago. Still not resolved.

Speedy Gonzales
07-03-2010, 05:28 PM
See if this fixes it (http://support.microsoft.com/kb/925196). Its for XP

Speedy Gonzales
07-03-2010, 05:53 PM
Foxy look in windowsupdate is there an update for Realtek USB 2.0 Card Reader?? If there is, did it succeed or fail? If it failed, you may have to do this (http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Windows-Update-error-80246005)

Guerilla Surgeon
07-03-2010, 09:40 PM
'this fixes it' didn't work, but why would some work and not others? Have 4 devices just ceased to work as a coincidence??

Speedy Gonzales
07-03-2010, 09:44 PM
I have no idea. Youre not using a USB hub are you? Try installing SP3 if SP2 is installed, see if that fixes it. Whats the CPU in this?

wuppo
07-03-2010, 10:20 PM
Try deleting the instances of the devices that aren't working and let them re-install. This (http://http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html) will allow you to identify and delete them.