PDA

View Full Version : DDR 400 RAM top up



effie c
26-02-2010, 02:43 PM
Hi,

I find my 2 gb DDR 400 RAM is barely enough-- I get very slow, sic., deletion from deleting say, windows Live e mails that I do not want.

My computer is very old - 6 years coming up, --I am using 3.06 CPU and a B4 machine, with 2gb DDR 400ram.

Are 184 pin sticks likely to be the "older Ram" ( for this 6 year old ) as from apparently 200 odd pin sticks which are offered for sale, and if so can I swap the sticks thereby gaining a bit more speed?

I have 4 X512 mb sticks and would I just pull one stick out and insert the 1 gb stick giving me 2.5gb ram-- or even buy 2 X 1 gb and yank two sticks out giving me 3 gb?---but will they be matched? ie recognise say a different brand RAM

I am using W 7 Professional and am very happy with it, bar the slowness of deletion.

Idealy I would like to replace this pooter and get dual core etc etc--but finance comes into the equation

:confused:

effie c

CYaBro
26-02-2010, 03:01 PM
My thought would be not to bother spending money on a machine of that age.
2GB of RAM is heaps and adding .5 or even 1 more GB is not going to make enough of a difference to warrant the cost.
Have you done a defrag with a decent defrag program like MyDefrag?

SolMiester
26-02-2010, 03:06 PM
Yeah, I agree, 2gb is ample for everyday usage. I suspect the slowness is either a full drive, old IDE, fragmentation or just a full mailbox database

Speedy Gonzales
26-02-2010, 03:07 PM
And DDR is 184 pin not 200 pin (which is for laptops I think), so 200 pin wouldnt fit.

PENTIUM
26-02-2010, 05:46 PM
More than 2GB RAM with that operating system will not be beneficial.
After six years I would recommend a complete clean off of the hard-drive and subsequent reinstallation of the programs. You will find a great improvement.

Sweep
26-02-2010, 05:55 PM
I'm inclined to recommend a reformat of the hard drive also.

Sweep
26-02-2010, 06:28 PM
You also don't say what motherboard make and model you have so we can't reliably say what RAM and size will be supported.

No that it will matter as the advise is not to change the RAM anyway.

Nomad
26-02-2010, 07:10 PM
Yup 2GB is plenty for most people.

A reinstall of HDD could help. Some cleaning software can help too.

effie c
27-02-2010, 10:43 AM
Hi all,

Sorry for slow reply- had emergency-

Yes I get the message --so will accept the staus quo

Thanks again

effie c

effie c
27-02-2010, 10:44 AM
Hi all,

Sorry for slow reply- had emergency-

Yes I get the message --so will accept the status quo

Thanks again

effie c