PDA

View Full Version : High Pings to Australia



stone2
04-10-2009, 09:22 PM
Hi all,
Went to have quick game of COD4 online and all the overseas servers are getting high pings. The servers I usually play on I get around 100ms but tonight no matter what I do I am getting 300-400ms.
Telecom tell me they are having no problems.
Is anyone else having these problems with xtra?
Cheers

Trev
04-10-2009, 09:38 PM
Probably alot of people online.
:)

Sweep
04-10-2009, 09:42 PM
School holidays again is it not?

stu161204
04-10-2009, 10:47 PM
School holidays again is it not?

yep, and the weather is not all that nice.

XypherNZ
04-10-2009, 10:55 PM
I've noticed this for over a week now, and even late at night at like 1am. :angry

SC0UT
05-10-2009, 12:14 AM
I have this problem also! I am on telecom and I am getting 400+ ping to Australia it should be less than 100 (about 60-90). This also means I get about 500 ping to USA. There must be a problem between Telecom NZ and The Global Exchange. I did a trace route and it comes back all good except the hop between Telecom and The 1st Gloabl Exchange, all the other 17 hops to blizzard.com are fine.
Jump into command prompt and type “tracert blizzard.com”
Normally it should take about 150-250 milliseconds instead it takes 500-600
I get a timeout on hop 3 (this delays me by 300+ milliseconds) before it attempts the next hop

The 1st hop is my router
The 2nd hop is in Auckland, ISP Telecom.
The 3rd hop is unresponsive

What the hell is going on? And I pay for this internet, what a crock? I have the internet for 2 thing Games and more Games and this is pathetic!!!!!

Whats going on Telecom/Xtra?!?!?!

Chilling_Silence
05-10-2009, 07:12 AM
You'll be on an ADSL1 plan, yes?

ping news.com.au and what do you get?
ping trademe.co.nz and what do you get?

Download WinMTR from winmtr.sf.net and run that for 50 rounds on both.

Trev
05-10-2009, 08:44 AM
Try Pingplotter.
http://www.pingplotter.com/
:)

SC0UT
05-10-2009, 11:24 PM
ping trademe.co.nz = 59ms
that’s respectable but still not awesome it should be 1/2 that
at 59ms i can quite happily play a FPS game and chat on Skype in NZ

ping news.com.au = 396ms - that’s PATHETIC!!!!
At 400ms I can’t play FPS games and i get lag spikes when i play RTS games that make me drop some times
As far as Skype goes it is awful because there is a ˝ second delay on all speech

I am on Xtra for internet and i have an ADSL2 N Modem Router

www.speedtest.net
Christchurch server (Local) 69ms – 13.90Mbps Down – 0.79Mbps Up
Sydney server------------337ms – 0.36Mbps Down -– 0.60Mbps Up

It is strange that the upload is ok but the download is bad

What the hell is going on? Is Telecom overloaded? Does Telecom not have any QOS? Once again this is PATHETIC even for NZ Broadband!!!!

stu161204
06-10-2009, 01:54 AM
Does Telecom not have any QOS?

I think you may find it’s the QOS that’s causing the Ping issue, as I think reading on forum like Geekzone (http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=39) & GPforums (http://www.gpforums.co.nz/forum/Broadband/?s=) that Telecom might be doing some sort of Traffic Management or something like that on the international links.

I think you may find that by next week things will get back to normal as schools go back.

Also keep in mind with Go Large closuring down at the end of the months, a lot of the heavy downloaders / leechers will be moving plans / ISP’s, so that will upset the network for a little while.

By the way you did not say what plan you’re on? Big Time? Adventure?

Chilling_Silence
06-10-2009, 07:43 AM
You still need to download WinMTR and post the results of 50 rounds to both trademe.co.nz and news.com.au