PDA

View Full Version : Sounds of when starting up



Nomad
07-08-2009, 09:36 AM
I get some clanging or whistling noises when I bootup and it stays on.
Sometimes a reboot makes it go away.


I have unplugged both HDD, doesn't go away - thought they were dudd Seagates.

I don't have any spare parts and the parts were bought from diff places. What do you suggest?

The fans are not blocked, they are all going, the video card fan is going but it slows down and speeds up which I assume this is natural.
All parts bought Jan/Feb this year.


Thanks

Blam
07-08-2009, 09:44 AM
Case fans?

Wires getting caught in em?

Nomad
07-08-2009, 09:53 AM
Nope no wires catching them. They are spinning freely. Got the case opened now.

I am assuming its the video card. Upon bootup should at anytime the fan slow and speed up? Should at any time you almost see the individual fins as it spins?

DeSade
07-08-2009, 11:22 AM
You should never see fins on a spinning fan, not if its doing its job.

wratterus
07-08-2009, 11:32 AM
Put your finger gently in the middle of the fan and apply a bit of gentle pressure. Do this for all the fans until you find the one. It may be the PSU fan too so if you check all the others and there's no dice that may be it. It's probably the graphics card fan though, some designs do tend to not last long. At least it will be under warranty.

Nomad
07-08-2009, 02:48 PM
Thanks it is the video card. You feel the grinding noise and the vibration are in tango....

Still in warranty only got the card from CL Jan or Feb.

wratterus
07-08-2009, 03:47 PM
RMA. :thumbs:

SolMiester
07-08-2009, 03:56 PM
ATI are not known for great cooling systems on their products, I'm not surprised really!

DeSade
07-08-2009, 04:45 PM
Get a new card then a after market cooler and your set.