PDA

View Full Version : help with setting CPU speed pls....



korora
29-07-2009, 05:42 PM
I just put my pc together and when I load windows it says my CPU is running at 800 MHz when its meant to be 3.2GHz, what I wanted to know is how do I get it to run at 3.2 GHz like its meant to, without overclocking any of the cores, my specs are
CPU:
http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUDetail.aspx?id=532

Motherboard:
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=cf8IZzbU4m6GHKnW

RAM:
http://www.gskill.com/products.php?index=95

thanks in advance to anyone that can help

sroby
29-07-2009, 05:58 PM
It MAY be issues with the CPU not coming out of power saving mode correctly

Try :Turn off power saving in control panel ('always on'),disable hybernate & standby.
turn off power saving in bios
download AMD(?) CPU drivers from AMD website, download latest m/b drivers: AMD may have newer ones than Asus
set CPU & RAM speeds to auto in bios, check jumpers (if any ) on m/b
Uninstall all the Asus software if you installed any
Check for bios updates for the board

Was this a 'clean' win install, or an existing Win from an older PC/motherboard

wainuitech
29-07-2009, 06:01 PM
Have you played about , adjusted any of the BIOS settings /

If so , set them back to default, and see what happens.

Also check that you have the latest BIOS in the Motherboard.

linw
29-07-2009, 10:40 PM
Maybe it is just in low power mode. See here http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492&p=6 where the min speed is 800MHz.

Run cpu-z (google it) and run a stress tester to get it to up the speed.

SolMiester
30-07-2009, 01:23 PM
Most power saving is a drop from like 9 to 6 of the multiplier.....3.2 to 800 is not a power saving mode, I would imagine the BIOS is reading the CPu wrong and set the wrong FSB