Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: High CPU Usage.

  1. #1
    Superanuitant Poppa John's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Wonderful Wanganui
    Posts
    4,603

    Default High CPU Usage.

    Hi All........We have a situation on one of our computers. The thing stops dead when doing something. We are given to understand that something is monopalising the CPU. When that M/c had Sygate as a firewall it was possible to see, on one of the windows, the actual usage of the CPU. Possibly one programme doing it. Is there any other way in XP Home to bring up a CPU graphic window?? TIA PJ
    Deafness.
    When I was younger I heard but didn't listen.
    Now I am older, I listen but cannot hear.

    If it is not broke, don't make it broker by trying to make it better. (This applies specifically to PJ)

  2. #2
    Moderator Jen's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Auckland
    Posts
    8,112

    Default Re: High CPU Usage.

    Either right-click on the taskbar and select "Task Manager" or go CTRL-ALT-DEL once, and then select "Task Manager".

    Actually, I don't know if the CTRL-ALT-DEL works on XP Home or just XP Pro ...

  3. #3
    Lets play Metla's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Mega City One
    Posts
    16,226

    Default Re: High CPU Usage.

    ctrl-alt-del works on all versions of XP.

    As for this comp, something under one of the svchost groupings is ramping the cpu upto 100 percent, The PC has had literally dozens and dozens of items inserted into system startup (and removed by me) and has been on a slow gradual slide into bugginess, Not exactly unknown in the Windows Experience.

    My feelings were (the last time I looked at it) that it was due for a backup,format, reinstall. Nothing like a clean slate.
    better Dredd then dead

  4. #4
    Computer Tech
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Whangarei
    Posts
    5,730

    Default Re: High CPU Usage.

    Once in Task Manager go to the Performance tab.

    Metla, I have seen svchost do that and more often than not it had something to do with automatic updates.

  5. #5
    Superanuitant Poppa John's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Wonderful Wanganui
    Posts
    4,603

    Default Re: High CPU Usage.

    Jen.... Thankyou.

    Metla....I hear what you are saying. PM coming. PJ
    Deafness.
    When I was younger I heard but didn't listen.
    Now I am older, I listen but cannot hear.

    If it is not broke, don't make it broker by trying to make it better. (This applies specifically to PJ)

  6. #6
    Lets play Metla's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Mega City One
    Posts
    16,226

    Default Re: High CPU Usage.

    Interesting, Automatic update on that machine is broken, Its hanging on shutdown as it fails to install.

    I had meant to clear them (the updates waiting to be installed) but as usual ran out of time....

    I had better pay PJ another visit this weekend.
    better Dredd then dead

  7. #7
    Superanuitant Poppa John's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Wonderful Wanganui
    Posts
    4,603

    Default Re: High CPU Usage.

    Quote Originally Posted by CYaBro View Post
    Once in Task Manager go to the Performance tab.

    Metla, I have seen svchost do that and more often than not it had something to do with automatic updates.
    Both comps are set for Automatic updates. Why doesn't the other one have the same problem?

    We have both comps on the perfomance screen. On one, the highs are 'not too high'. On the other up to 100%. It then drops off & the comp will work. The peaks are up & down, naturally, as one asks the comp to do something.
    PJ
    Deafness.
    When I was younger I heard but didn't listen.
    Now I am older, I listen but cannot hear.

    If it is not broke, don't make it broker by trying to make it better. (This applies specifically to PJ)

  8. #8
    Superanuitant Poppa John's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Wonderful Wanganui
    Posts
    4,603

    Default Re: High CPU Usage.

    Is it possible that something is trying to "Call Home"? It seems to shoot up to 100% for no reason, as in no keystrokes to make anything happen. PJ
    Deafness.
    When I was younger I heard but didn't listen.
    Now I am older, I listen but cannot hear.

    If it is not broke, don't make it broker by trying to make it better. (This applies specifically to PJ)

  9. #9
    Awaiting Enlightenment R2x1's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    North Shore.
    Posts
    13,398

    Default Re: High CPU Usage.

    PJ, please!
    You don't expect all Lotto tickets to be the same - why should your two copies of Windows behave consistently?
    Last edited by R2x1; 30-03-2007 at 09:13 PM.
    Entropy
    is not what it used to be.



  10. #10
    Lets play Metla's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Mega City One
    Posts
    16,226

    Default Re: High CPU Usage.

    I have a cunning plan.
    better Dredd then dead

Similar Threads

  1. Unusually high CPU usage! Plz help!
    By Kilobyte70 in forum PressF1
    Replies: 13
    Last Post: 13-06-2008, 12:39 AM
  2. SpoolSV.exe high CPU Usage
    By hillisp in forum PressF1
    Replies: 4
    Last Post: 17-02-2007, 05:46 PM
  3. High, Constant CPU Usage
    By Sherman in forum PressF1
    Replies: 13
    Last Post: 25-08-2006, 12:41 PM
  4. High CPU usage with Winamp
    By Mr Wetzyl in forum PressF1
    Replies: 7
    Last Post: 01-03-2006, 11:14 PM
  5. Processor Usage High - AOL!!??
    By in forum PressF1
    Replies: 1
    Last Post: 14-07-2001, 09:53 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •