Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    I'm standing outside your room right now.
    Posts
    114

    Default Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    Hi.

    Can someone give an answer or explanation regarding a power outage in a residential area using fiber optics? The thing is, I experienced one early this morning where a part of my street was in total darkness with no power for street lighting, homes etc. The thing that took me by surprise was that I wasn't able to use my older touch dial phone to ring out?

    Now when I talk about the older touch phones, I mean those that require no power source like you would need for hands free or phones that require charging. Is my fibre optic cable connected to my house in anyway related to why I can no longer dial out? (where a dial tone cannot be heard)

    I've done this in the past with previous black outs while on a different, broadband, dial plan and calling people, work, emergency on phone with no problems. This is the first time for me I have experienced a black out since upgrading to fibre and unable to dial out (with a tone that can be heard).

    cheers

    Ps I know there are cell phones we can also use in emergency, but then again if your cellphone is no longer usable, or dies you are more or less busted if you can't ring out, or ring emergency services.

  2. #2
    Computer Technician wainuitech's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Wellington
    Posts
    24,954

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    Think you have answered your own question.

    But simple short answer - No wont work. Maybe if you had a UPS that powers the ONT and router it may.

    Longer answer (overseas site but same principle) what-expect-during-power-outage-fiber-home and Is-your-VOIP-phone-system-ready-for-a-Power-outage
    Last edited by wainuitech; 07-08-2017 at 04:12 PM.
    One thing positive about Windows 10 is that there is never a dull moment anymore on ye olde computer

  3. #3
    Senior Member pctek's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    In the Wild West
    Posts
    24,050

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    Quote Originally Posted by undiejuice View Post
    no power The thing that took me by surprise was that I wasn't able to use my older touch dial phone to ring out?
    because with fibre it's connected to the ONT, which does require power.
    before it was plugged into the copper directly.
    wipe your paws.

  4. #4
    amateur expert dugimodo's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    6,811

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    If it bothers you get a UPS like Wainui mentioned, only a very small one is needed but you may want to check it has a way to disable the alarm or you may get some very annoying beeping during a power outage.

    A short explanation:
    Old telephones/land lines traditionally are powered by 50V DC fed down the copper line from the telephone network which has it's own backup power so it keeps going for a while when the power is out (usually quite a long time)
    With fibre you no longer use the copper line so the 50V DC is supplied by the equipment in your house which gets it's power from the mains so naturally it stops working when the power is out.

    It has occurred to me most routers & ONTs and network hardware etc run off 12VDC which had me considering a 12V backup - but I can't be bothered and I have other ways of powering up my gear if I need it.
    i7 6700K, 16Gb DDR4RAM, 512GB M.2 SSD, Gigabyte GTX980

  5. #5
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NZ
    Posts
    44,666

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    +1

    I had the same thing here. I've got one of those phones with power back-up where you could use it if power went off. But that was when I was on DSL. Now. I'm on fibre, it doesnt work.

    But you could probably give it some juice. It only needs something that supplies 5.5v @ 500 mA

  6. #6
    Senior Member Lawrence's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Tauranga
    Posts
    1,827

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    Got a Uniden Dect 6.0 that has some Battery backup when the power goes out but only lasts about 20 minutes

    Might connect it up to the UPS ,can see it going a lot longer with it's minimal power draw

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    I'm standing outside your room right now.
    Posts
    114

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    Thanks guys for your help.

  8. #8
    bs baffles brains b....'s Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Christchurch
    Posts
    164

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?


  9. #9
    Golden Oldie
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Brisbane
    Posts
    1,044

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    Quote Originally Posted by wainuitech View Post
    Think you have answered your own question.

    But simple short answer - No wont work. Maybe if you had a UPS that powers the ONT and router it may.

    Longer answer (overseas site but same principle) what-expect-during-power-outage-fiber-home and Is-your-VOIP-phone-system-ready-for-a-Power-outage
    In Australia, those who have migrated to the Fibre to the Home NBN, are advised to install a battery back up power unit to ensure continuing phone connectivity during a power outage If one goes with the right internet provider ( not Telstra) the back-up power unit is part of the deal not a pay for extra.

  10. #10
    Senior Member paulw's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Auckland / Tauranga
    Posts
    3,827

    Default Re: Can you ring during power outage while connected to fibre optic?

    Quote Originally Posted by b.... View Post
    I suspect you'll be better off with one of these rather than a UPS with all it's overheads..
    Regards,

    Paul W
    Taco Bell is not a Mexican telephone company

Similar Threads

  1. Optic fibre Internet.
    By mzee in forum PressF1
    Replies: 15
    Last Post: 13-04-2017, 07:39 PM
  2. Replies: 14
    Last Post: 02-08-2012, 02:30 PM
  3. Fibre Optic down our street
    By SolMiester in forum PC World Chat
    Replies: 27
    Last Post: 12-10-2009, 06:47 PM
  4. Fibre Optic.
    By Poppa John in forum PressF1
    Replies: 8
    Last Post: 19-12-2008, 05:50 PM
  5. Fibre-Optic vs. CAT5
    By somebody in forum PressF1
    Replies: 7
    Last Post: 22-03-2003, 04:33 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •